Tuesday 23rd April 2024,
Arhavi – Arhavizyon

“KARA BOĞA” HEYKELİNİN KARA TALİHİ BATUM’DA DA DEĞİŞMEDİ..

Artvin’de ilk kez birebir ölçüyle Heykeltraş İsmail Akhanlı tarafından yapılan, boğa güreşlerinin şampiyonlar ligi olarak kabul edilen Kafkasör boğa güreşlerinde başaltında 3 yıl üst üste şampiyon olmuş Murgullu Boğacı Hasan Gündoğdu’na ait adı Karaboğa olan boğanın heykeli, Gürcistan’a hediye edilmiş, uzun süre götürülmeyerek, Artvin’de şu anki Festival Cafe’nin olduğu yere konmuştu. Daha sonra gazetecilerin haberi takip etmesi ve Gürcistan heyetinin daha sonraki ziyaretinde Boğa heykelinin neden verilmediğini sorması, Karaboğa heykelinin Gürcistan’a götürülmesinde etkili oldu.
Heykel 2012 yılında vinç yardımıyla kamyona yüklenip Acara özerk cumhuriyeti’nin başkenti Batum’a gönderilmişti. Hatta heykel “Batumi EXPO 2012” fuarında sergilenmişti. Fakat aradan geçen 3 yıl sonra 1,5 tonluk heykel Batum’da olcukça kötü durumda olduğu gözlendi. Heykeltraş İsmail Akhanlı tarafından İki yılda çok zor şartlarda tamamlanan Karaboğa heykeli şimdi Batum’da çürümeye terk edilmiş durumda.  Karaboğa heykelinin talihi yapıldığı günden beri adı gibi kara oldu.
Boğa Heykeli Artvin’de iken,30. Kafkasör Festivali’nde sergilenmiş, burada Gürcistan heyetine hediye edilmiş, Kafkasör’den indirilmesi esnasında, daha sonra valiliğin önüne indirildikten sonra başına gelmedik kalmamış, son olarak Festival Cafe içindeki bahçeye konulmasına kadar adeta heykel sorun olmuştu!.
Maalesef Gürcistan’da Kara Boğa heykelinin kara talihi(!) peşini bırakmadı. Son halini görenler, “bu eser emek ile sanat aşkıyla yapılmış. Maalesef burada da çok kötü durumda. Bir an önce onarılması gerekiyor. Terk edilmiş bir yerde ne olduğu neden burada olduğu nereden getirildiği, kim tarafında yapıldığı, Türkiye Gürcistan dostluğu adına hediye edildiği ile ilgili bir tek bilgi bulunmadığı gibi, terk edilmiş görünümü nedeniyle herkes ona zarar veriyor, üstüne biniyor, çiziyor.
Karaboğa heykeli şimdilerde harabe haline geldi. Terk edilmiş bir şekilde kimin yaptığı, bulunduğu yere nereden nasıl getirildiği, özellikleri hakkında ne Türkçe ne de Gürcüce hiçbir bilgi bulunmuyor.  Resim öğretmeni ve heykeltıraş AÇÜ Okutmanı Akhanlı’nın Yılmazlar’ın 2 yıla yakın zaman çok özel  ve fedakarca çalışmasıyla yapılan Karaboğa heykeli sanat eseri olarak herkesin beğenisini kazanmıştı.
 Karaboğa heykelinin Gürcistan’daki içler acısı halini  konuyu yapım aşamasında en başından beri takip eden gazeteciler olarak Gürcistan Acara Özerk Hükümet yetkililerine iletiyoruz. Nasıl ki, Türkiye’de, Artvin Kafkasör’de hem TRTve diğer kanallarla birlikte bölgede bulunan Acara TV önünde verilen sözün yerine getirilmesi için gazeteciler olarak sonuna kadar takibini yapmışsak, aynı şekilde Karaboğa’nın sanat eseri heykelinin layık olduğu bir yere konarak, hikâyesi, yapanı ve özelliklerini içeren bir tanıtım yazısıyla birlikte sergilenmesini acilen onarımının sağlamalarını istiyoruz.
artvinboğa-1
artvinboğa-2

Paylas

About The Author

Comments are closed.