Karadeniz ve özellikle Laz müziğine yaptığı önemli katkılarından dolayı bölge müzik sanatı içinde önemli bir yeri olan Yaşar Turna 28. ölüm yıl dönümünde mezarı başında sevenleri tarafından anıldı.
Musazade Mahallesindeki mezarlığında yapılan anma töreni “Çkuni Berepe” Laz, Kültür ve Sanat Derneğince organize edildi.
Dernek Başkanı ömür Ulutaş “Yaşar Turna “ yı anmaya gelenlere teşekkür ederek onun şarkıları hala daha dillerimizde , gönüllerimizde.. Onu bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi..
Anma törenine katılan Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ise “ Yaşar Turna bir halk ozanı idi.Belki ona sağlığında bu şekilde hitap edilmiyordu ama bugün dönüp baktığımızda bu ünvanı fazlası ile hak eden bir kişi olarak karşımızda. Rahmetli babam da aynı jenerasyon olduğu ve onunda iyi bir kemençeci olduğunu bildiğim için Yaşar ağabimize olan sevgi de her zaman üst seviyelerde olmuştur. Allah’tan rahmet diliyor ve onu saygı ile anıyorum “ dedi.
Daha sonra mezarı başında yapılan dualar ve ardından Yaşar Turna’nın kendi kemençesi ile Arhavili kemençe sanatçısı Metin Kuru bir Yaşar Turna şarkısını seslendirdi…
Yaşar Turna kimdir?
1931 yılında Arhavi’de dünyaya geldi. Evin tek çocuğu olması sebebiyle bir hayli şanslı büyüyen Turna’nın müzik yaşamı da küçük yaşta başlamıştır.12 yaşında iken Rize’li Eyüp adında bir kemençeci ile tanışması onun tüm yaşantısını değiştirdi ve hemen kendisine bir kemençe yaptı.
Babasının dindar olması onun ailece ” boş işlerle uğraşıyor” şekli ile de yorumlanmasına neden oluyordu. Fakat Yaşar 18 yaşına geldiğinde düğünlerde , nişanlarda,özel eğlenceler ve bayramlarda en çok aranan müzisyendi. O artık KEMENÇECİ YAŞAR’ dı ve o dönemlerde kemençe enstrümanı artık onun adı ile anılır olmuştu.
Kemençe ustası olmanın yanında dinlenebilir sohbeti, esprileri ve insanlarla olan sosyal ilişkileri onu bölgesinin bir numaralı müzisyeni yapmıştı. Yaşar Turna kemençenin yanında çok güzel akordeon da çalardı. Çocukluğumuz akşamları hep Yaşar ağabimizin evinden gelen kemençe ve akordeon seslerini dinlemekle geçerdi.
Arhavi de ilk halk oyunları ekibini kurup özellikle arkadaşları ile birlikte Arhavi yöresi oyunlarını belli bir standarda oturması için çalışmıştır. Kurduğu ekiple İstanbul başta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde gösteriler yapmış ve çeşitli ödüller almıştır. Bir ara İstanbul gazinolarında da çalışan Turna Almanya’ya da gitmiş ve Avrupalılara kemençeyi tanıtmıştır. Almanya dönüşü uzun süre Turna Arhavi Turizm Derneğinde çalışmış ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlara ilçesini tanıtmıştır. Bunun sonucu kendiside Amerika, Kanada ve Almanya’ya davet edilmiş ve oralarda çeşitli resitaller vermiştir.
Besteleri şuan TRT repertuvarında olan değerli sanatçımızı 12 Ekim 1990 da kaybettik.Ünlü halk sanatçımız evli ve dört çocuk babasıydı.
Comments are closed.