Türkiye’nin en bakir vadisi olan Kamilet Vadisi’nde yaklaşık bir aydır akan çamurlu dere çevrecileri ayağa kaldırdı
ADOKOP (Arhavi Doğa Koruma Platformu) üyelerinden Hasan Sıtkı Özkazanç konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Her şeyden önce geçtiğimiz aylarda sit alanı ilan edilen Kamilet Vadisi’nde HES inşaatı yapmak başlı başına bir cinayet, Arhavi’ye yapılan büyük bir kötülüktür. Bu HES inşaatı ne şekilde yapılırsa yapılsın Kamilet Vadisi’ne çok büyük bir zarar verecek idi.
MNG firması tarafından yapılan bu Orta HES Projesi başlangıcından bu yana birçok hukuki usulsüzlük ile yürütüldü ve bitirildi.
Önce 2014 yılında üç köy muhtarına dilekçe verdirtip sanki yayla yolu yapıyormuş gibi hile ile HES projesinin yolunu yapmaya çalıştılar. Bu yol inşaatını mahkeme kararı ile durdurmuştuk.
Daha sonra yol için ayrı bir imar planı yaptılar, bu imar planını da iptal ettirdik. Daha sonra tekrar yapılan imar planı Artvin İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyelerinin oyları ile onaylandı ve proje ilerletildi.
Maalesef bu oylamalarda İl Genel Meclisi’nin Arhavili üyelerinden Hakkı Aytolan daha önce altına imza attığı deklarasyonlardaki imzasını inkar ederek projeye destek verdi.
Bugünkü sonuçtan vadinin sit alanı olmasını o tarihlerde engelleyen AKP Arhavi İlçe Örgütü ve o dönemin belediye başkanı Coşkun Hekimoğlu da özel olarak sorumludur.
Bu projeye destek olanlar tarihin kara sayfalarında hak ettikleri şekilde anılacaktır.
ÇED raporunda verilen sözlerin bir çoğu tutulmadı ve bugün kamuoyunun tepkisine yol açan bu vahşi yol ve HES inşaatı yapıldı. ÇED raporunda yapılacak yol ve diğer inşaatlarda harfiyatların dere vadisine dökülmeyeceği taahüdü verilmesine, bu taahütler artık bir yasal kural haline gelmesine rağmen uygulamada bu kurallara uyulmadı. Yol yapımı esnasında oluşan harfiyatlar yüzlerce metrelerden dere vadisi tabanına kadar döküldü. Bu proje ülkemizde uygulanan ÇED sürecinin tamamen göstermelik bir süreç olduğunu ve bu sürecin uygulamada bir anlamı olmadığını bir kere daha gösterdi.
Harfiyatlardaki gelişi güzelliğin boyutları derenin bir aydır çamurlu akması ile de ortaya çıkmış oldu.
Ayrıca savaktan artan suyun vadiye toprak dökülen bölgeye bırakılması sonucunda suyun bulanıklığının daha da arttığı konusunda güvenilir bilgilere eriştik. Bu göz göre göre cinayet işlenmesi anlamına gelmektedir. Artvin İl Genel Meclisi’nin Arhavili üyelerinden biri, alana gitmesi sonrasında sosyal medyada bu uygulamanın durdurulduğu bilgisini paylaştı. Bu bilgi MNG yetkililerinin ne kadar rahat ve vurdumduymaz bir tavır içinde olduğunu göstermektedir.
Fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla harfiyatlardan oluşan bu kirlilik uzun bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Ayrıca bu şekilde uzun süre kirli akan su derede bulunan canlı hayatını olumsuz etkileyecek ve büyük bir ihtimalle kırmızı benekli alabalığın uzun bir sürede derede görülmemesi ile sonuçlanacak zararlara da neden olacaktır.
Bu haliyle derelerde canlıların yaşaması mümkün değil. Konuyu yine yargıya taşıyacağız ve verilen taahhütlere ve ÇED raporunda belirlenen kurallara aykırı olarak yapılan imalatlardan dolayı gerekli yasal işlemlerin yapılmasını sağlamaya çalışacağız. Kamilet Vadisi bilim insanları tarafından yapılan yorumlara göre önemli ekolojik değerlere sahip olan çok değerli bir vadidir. Bir kişinin özel çıkarlarının değil; tüm Arhavililerin, tüm insanlığın hizmetinde olmalıdır. Vadi büyük ölçüde tahrip olmasına karşın, kalan değerlerin korunması ve yasal taahhütlere aykırı inşaatları yapanlar ile buna göz yuman kamu görevlilerinin cezalandırılması için tüm hukuki yollara başvuracağız.
Günlerdir savaktan akan su ile dereye döktükleri harfiyatları temizlemeye çalışan şirket yetkililerinin ilgili çevre mevzuatına göre cezalandırılmalarını talep ediyoruz.” dedi.
Comments are closed.