Monday 25th November 2024,
Arhavi – Arhavizyon

ARHAVİ’Lİ BALIKÇILAR VE HALK ÇED TOPLANTISI YAPTIRMADI..

Rekare 01 Aralık 2021 Haberler ARHAVİ’Lİ BALIKÇILAR VE HALK ÇED TOPLANTISI YAPTIRMADI.. için yorumlar kapalı

Arhavi ve Hopa ilçe sınırları arasında Çamlıköy sahilde iki ayrı şirketin yapmayı planladığı 70 adet kafes balıkçılığı projesi ÇED bilgilendirme toplantısı balıkçıların ve vatandaşların tepki göstermesi sonucu yapılamadı.
Sabah saat 10.00’da Arhavi Spor Tesisleri’nde Defne Su Ürünleri İnş. San. ve Ticaret AŞ’nin ÇED bilgilendirme toplantısı başladı.
Toplantı öncesi Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Arhavi halkının ve balıkçılarının bu projeye kesinlikle karşı olduğunu kendilerinin de mayıs ayında belediye meclisinde oy birliği ile Arhavi sahillerinde kafes balıkçılığını istemedikleri doğrultusunda karar aldıklarını ifade ederek Meclis karar örneğini kurum yöneticilerine ileterek ÇED bilgilendirme toplantısı istemediklerini söyledi.

Başkan Kurdoğlu’nun konuşması sonrası balıkçılar mahalle muhtarları ve yaşam savunucusu vatandaşlar toplantı salonunu terk ederek ÇED bilgilendirmesi yaptırmadı.

Vatandaşların bu tepkileri sonrası Artvin Tarım il müdürlüğü yetkilileri ÇED bilgilendirme toplantısını halkın karşı çıkması nedeniyle iptal ettiklerini tutanak altına alarak ayrıldı.

‘BALIKÇILAR İKİNCİ ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI’

Birinci ÇED toplantısının ardından Özpekler Su Ürünleri şirketi temsilcileri ile Artvin Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin vatandaşlara ÇED bilgilendirme toplantısı için toplantı salonuna gelme çağrısı yaptı.
Toplantı başlamadan önce söz alan Hopa Avcılar ve Balıkçılar Derneği başkanı Seyfi Yazıcıoğlu, vatandaşlar ve balıkçılar adına söz alarak, kafes balıkçılığının denizlerde ve çevreye verdiği zararları açıklayarak, “Burada devasa bir kafes balıkçılık çiftliği kurmak istiyorlar. Bu çiftliklerle balıkçılarımızın balık avlama alanları tamamen yok olacak. Bilim insanlarının açıklamalarından da görüyoruz ki kafes balıkçılığı denizlerimiz ve balıklarımızı yok ediyor. Yaban hayatın yok olması demek insanlarımızın bir anlamda geleceğinin yok olması demektir. Bunun örneklerini Ege ve Marmara bölgelerinde daha iyi görmekteyiz, burada kesinlikle kafes balıkçılığı istemiyoruz kesinlikle buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Başkan Yazıcı’nın bu açıklamaları ve tepkisi sonrası, balıkçılar da kesinlikle kafes balıkçılığını istemediklerini beyan ederek ÇED bilgilendirmesi yapılmasına karşı çıktı. Yaşanan bu gelişimler üzerine Tarım Müdürlüğü temsilcileri ile muhtarlar kafes balıkçılığının istenmediği doğrultusunda tutanak tutarak imza altına aldılar.

‘BALIKÇILAR KAFES BALIKÇILIĞINA KARŞI’

Yirmi yıldan beri balıkçılık yapan ve kafes balık çiftlikleri denizde yaşamın son bulması anlamına geldiğini söyleyen Burhan Özgen, avlanma sahalarının kısıtlı olduğunu bu nedenlerden dolayı balıkçılık yapamadıklarını, kafes balıkçılığının ekolojik dengeyi de bozduğunu bu nedenlerden dolayı kafes balıkçılığı projesine karşı olduklarını ifade etti.
20 yıllık balıkçı Emrah Özkara zar zor geçindiklerini belirterek, “Bizi tamamen bitiriyor bunlar zaten, Arhavi’nin çıkışında bir tane kafes balık çiftliği yapmışlar” dedi. Buna nasıl izin verildiğini de anlamadıklarını ifade eden Özkara, kafes balık çiftliklerine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

‘250 BİN METREKARE ALAN YOK OLACAK, SAHİLLER BİTECEK’

Denizin kirlenmesi ile bölgede balıkların özelikle hamsi balığının yumurtalamadığına dikkat çeken yaşam savunucusu Hasan Azaklı, balıkların Gürcistan’a göçtüğünü söyledi. Bölgede kafes balıkçılığı ile ilgili ciddi bir denetimin olmadığına dikkat çeken Azaklı, firmaların bu durumu fırsata dönüştürdüklerini, Arhavi Hopa arası sahilde 70’e yakın kafes balık çiftliğinin hayata geçirilmesiyle 250 bin metrekare devasa bir alanın işgal edilmesi anlamına geleceğini ve iki ilçesinde sahillerinin yok olacağını ifade etti.
Balık avcılık alanlarının yok olacağını söyleyen yaşam savunucusu Osman Zeki Yakut ise “Değil 1 tane 10 tanede firma gelse de kafes balıkçılığına karşıyız. Her şeyden önce yöre sakinleri olarak çevremize sahip çıkacağız” dedi.

‘DENİZ KİRLİLİĞİNE SEBEP VERMEYECEĞİZ’

Aslen Denizli’li olan 1974’ten beri alabalık üreticisi olduğunu belirten Defne Su Ürünleri firma sahibi Yasin Özpek, amaçlarının ülkeye istihdam sağlamak ve insanlara iş olanağı yaratmak olduğunu, çevre ve deniz kirliliğine sebep verecek hiçbir çalışmanın içerisinde olmadıklarını, amaçlarının doların artış gösterdiği bir süreçte ülkeye ekonomik gelir elde ederek katkı sunmak olduğunu savundu.

‘DENİZDE DEVASA BİR ALAN KAFESLERLE ÖRÜLECEK’

Söz konusu kafes balıkçılığı ile ilgili olarak Defne Su Ürünleri İnş. San. ve Ticaret AŞ’nin 201 bin 050 metrekarelik alanda 50 metre çaplı kafesler ile Özpekler İnşaat Taahhüt Dayanıklı Tüketim Malları Su Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin 196 bin 048 metrekarelik alanda 30 metre çaplı kafesler öngörülmekteydi. Bu hesaplamalara göre her iki şirket, Arhavi açıklarında toplam 397 bin 098 metrekarelik alanda devasa büyüklükte bir kafes balıkçılığı projesi hayata geçirmek istiyordu.


Paylas

About The Author

Comments are closed.