Artvin İli Futbol Koordinatörü Beden Eğitimi Öğretmeni Fikret Kadıoğlu’nun Karadeniz’e attığı taşın dalgaları çok çabuk yayılmış olmalı ki UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri ilçeye gelip olayı yerinde izlemişler. Anadoluhisarı Gençlik ve Spor Akademisi Futbol İhtisas bölümünden öğrencim olan Fikret Kadıoğlu’ndan davet alınca Arhavi’de ne olduğunu merak edip ilçeye gittik, olayı yerinde gözlemledik.
İstanbul Gezi Parkı’ndan başlayıp ülkemize yayılan “değerlerimize, kültürümüze sahip çıkma” eylemleri yaşanırken Arhavi’de ne olduğunu anlamak çok da kolay değil. Ayrıca futbol şenliği yapılırken Arhavililerin ülkemizdeki eylemlere kayıtsız kalmayıp onların da yürüyüş yaptıklarının altını çizmeliyim.
Arhavi’deki futbol şenliği çocuklarımızın, gençlerimizin küçük yaşlarda kızlı erkekli futbol oynayarak, aslında kendilerini, öz değerlerini, kültürlerini tanıma uğraşı içinde, acımasız çekişmenin(rekabet) çocuklarda yarattığı örselenmeye bir karşı duruş anlamı içermekteydi.
Futbol şenliğinin benim için gönenç kaynağı ise yaklaşık 25 yıl önce Cumhuriyet gazetesindeki yazılarımla başlattığım “altyapılarda yarışma değil eğitim olmalı” anlayışının Karadeniz’in küçük ve şirin bir ilçesinde ortaya çıkmış olmasıydı. Benim başlangıç noktam çocukların altyapılarda azgın çekişme duygusu içerisinde fiziksel ve düşünsel olarak yorulup, profesyonel futbol dünyasına adım attıklarında “yorgun profesyonel gençler” olarak futbolun içinde kaybolma kaygısıydı.
Fikret Kadıoğlu’nun, Avrupa’nın en iyi Grassroots(Herkes için futbol) Lideri seçilmesinin altında da bu gerçekler yatmaktadır. Sporsal ve insani değerleri en alt yaş gruplarında öğrenmek… Gole giden çocuğun arkadaşının düştüğünü gördüğü anda topu bırakıp düşen arkadaşını kaldırmak gibi yüce gönüllü davranışları öğretiyor “Herkes İçin Futbol” düzenlemesi. Maçlarda sarı ve kırmızı kartlar değil “Mavi Kart” uygulaması var. Dürüst oyun kurallarına uyan çocuklara mavi kart gösterilerek ödüllendiriliyor.
50 yıl önce 3 Haziran günü sonsuz yolculuğuna çıkan büyük Türk şairi Nazım Hikmet’in Arhavili İsmail’in şahsında Arhavililer için yazdığı uzun şiirin bir bölümü şöyle: Dümende ve başaltında insanlar vardı ki/ Bunlar/ Uzun eğri burunlu/ Ve konuşmayı şehvetle seven insanlardı ki/ Sırtı lacivert hamsilerin/ Ve mısır ekmeğinin/ Zaferi için/ Hiç kimseden hiçbir şey beklemeksizin/ Bir şarkı söyler gibi ölebilirlerdi… Arhavililer hiç kimseden bir şey beklemeden kültürlerinin bir gereği olarak hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferinden sonra yaşamlarına bir de “Herkes İçin Futbol” zaferi eklemenin yolundalar…
Yazan: Metin TÜKENMEZ-Aydınlık Gazetesi
Comments are closed.