YAŞAR TURNA
LAZ HALK SANATÇISI
1931 yılında Arhavi’de dünyaya geldi. Evin tek çocuğu olması sebebiyle bir hayli şanslı büyüyen Turna’nın müzik yaşamı da küçük yaşta başlamıştır.12 yaşında iken Rize’li Eyüp adında bir kemençeci ile tanışması onun tüm yaşantısını değiştirdi ve hemen kendisine bir kemençe yaptı.
Babasının dindar olması onun ailece ” boş işlerle uğraşıyor” şekli ile de yorumlanmasına neden oluyordu. Fakat Yaşar 18 yaşına geldiğinde düğünlerde , nişanlarda,özel eğlenceler ve bayramlarda en çok aranan müzisyendi. O artık KEMENÇECİ YAŞAR’ dı ve o dönemlerde kemençe enstrümanı artık onun adı ile anılır olmuştu.
Kemençe ustası olmanın yanında dinlenebilir sohbeti, esprileri ve insanlarla olan sosyal ilişkileri onu bölgesinin bir numaralı müzisyeni yapmıştı. Yaşar Turna kemençenin yanında çok güzel akordeon da çalardı. Çocukluğumuz akşamları hep Yaşar ağabimizin evinden gelen kemençe ve akordeon seslerini dinlemekle geçerdi.
Arhavi de ilk halk oyunları ekibini kurup özellikle arkadaşları ile birlikte Arhavi yöresi oyunlarını belli bir standarda oturması için çalışmıştır. Kurduğu ekiple İstanbul başta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde gösteriler yapmış ve çeşitli ödüller almıştır. Bir ara İstanbul gazinolarında da çalışan Turna Almanya’ya da gitmiş ve Avrupalılara kemençeyi tanıtmıştır. Almanya dönüşü uzun süre Turna Arhavi Turizm Derneğinde çalışmış ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlara ilçesini tanıtmıştır. Bunun sonucu kendiside Amerika, Kanada ve Almanya’ya davet edilmiş ve oralarda çeşitli resitaller vermiştir.
Arhavi Kültür ve Sanat Festivalinde belli bir dönem beraber çalıştığım sevgili ağabim Yaşar Turna’nın yaşam felsefesini bana söylediği şu güzel sözlerle ifade etmek istiyorum.
“HAYATTA MUTLU OLMAK İÇİN İNSANLARI MUTLU ET.
“Besteleri şuan TRT repertuarında olan değerli sanatçımızı 12 Ekim 1990 da kaybettik.Ünlü halk sanatçımız evli ve dört çocuk babasıydı.
CENGİZ KURDOĞLU
Soft arabesk müziğin yaratıcısı..
01.09.1959 yılında Arhavi’de dünyaya geldi.Müzik yaşamından önce Arhavi Çay Fabrikasında memur olarak çalışan Kurtoğlu yine o yıllarda ağabeyi Cemal Kurtoğlu ve arkadaşları; Kemal Özyurt, Turgay Özkazanç ve Kenan Poyraz ile birlikte Ciha Dağı Efsanesi” adlı bir orkestra kurarak, amatörce müzik yaşamına başladı.
1979 yılında askere gitti ve o yıl ilk oğlu Orçun dünyaya geldi.Askerliğini Ankara’da yapan Kurtoğlu 1982 yılında çalışmak için gittiği Antalya’da müzik yapımcıları tarafından ilgi ile izlendi.Şahin Özer tarafından keşfedildi ve İstanbul’a geldi
Çıkan ilk albümü ile yüzbinlerin daha sonra da mılyonların sevgilisi oldu.Mutlu bir evlilik sürdüren Cengiz Kurtoğlu’nun Aylin adında bir kız, Orçun ve Aydın adında iki erkek çocuğu vardır.Sanatçı zamanın popüleri olan arabesk müziğine farklı bir tarz kazandırmış ve kendisini bu alanda arabesk-fantezi müzik tarzı olarak tanıtmıştır
Fakat Cengiz Kurtoğlu’nun müziğini aslında tam bir arabesk değilde soft bir arabesk şekli ile de izah etmek daha doğru olacaktır.
Şarkıları sosyal konuları içermeyip daha çok bireysel sevgi ve aşk konuları üzerinedir.Sanatçının çoğu parçaları artık birer klasik olmuştur.
ERKAN OCAKLI
Aslen Artvin, (Arhavili) bir ailenin oğludur. 1949 yılında doğmuştur. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olmuştur. Müzik hayatına bağlama çalarak başlayan Erkan Ocaklı Unkapanı’nda harika plak tarafından keşfedilmiş ve geleneksel Karadeniz müziğini saza yorumlamanın ötesinde özgün besteleriyle kendi tarzını yaratmıştır. 1970’li yıllarda gurbete çıkan Karadenizlilerin sesi ve sembolü olmayı başarmış ülke çapında büyük popülarite kazanmıştır.
Toplam 40 tane albüm, 350 tane bestesi üreten sanatçı 1980li yıllarda Arabesk ve taverna müziğin yükselişe geçmesiyle yöresel çizgisini değiştirmiştir. Erkan Ocaklı’nın ilk evliliğinden bir kızı ve bir Acarkan Ocaklı adında oğlu olan Erkan Ocaklı ikinci hanımı Nebahat Ocaklı ile 2001 yılında evlenmiştir. 2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulup ameliyat olan sanatçı adına hayranları 2 Aralık 2007’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir vefa gecesi düzenlemiştir.
Erkan Ocaklı, pankreas kanseri tedavisi gördüğü Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 16 Kasım 2008 pazar günü hayatını kaybetti.
EFKAN ŞEŞEN
1963 yılında İstanbul’da doğan Efkan Şeşen , Artvin Arhavi ‘li bir ailenin oğludur.
Çocukluğu Kadıköy’de geçer.İlk , orta ,liseyi başarı ile tamamlayan Şeşen, üniversite dönemine 12 eylül öncesi ve sonrası devam edemez.70 li yılların sonunda dönemin gençlik hareketlerinde yer alır ve 1980-1987 yıllarını İstanbul cezaevlerinde geçirir. Cezaevi süreci aynı zamanda onun müzikal yeteneklerinin de fark edildiği bir dönemdir. 1987 yılında Grup Yorum ile başlayan profesyonel müzik yaşamı, bu grup ile 1991 yılına kadar sürer. Bu süreçten sonra müzik üretimlerini bireysel sürdürecektir.
Şeşen . Gruptan ve siyasi aktivitelerden kopuşu ile başlayan bu sürecin tamamen müzik boyutlu bir yaşama dönüşü , 1995 yılında çıkan 1.albümü “Dokuz Altı Yollarında” ile gerçekleşir. Müzisyen Didar Şeşen ile evlenen Efkan Şeşen için en temel olgu ailesi, gitarı ve emek verdiği üretimler olmuştur. Gençlik yıllarının onda yarattığı kişilik , popüler kültürün dışında mütevazı aile yaşamı ve müziğe gönül vermişliğidir. Gerek yaşamında gerekse eserlerinde bu bütünlük gözden kaçmaz.
BAHRİ TURAN
Arhavi Kireçli Köyünden olan sanatçı 1960 yılında Artvin’in Murgul ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul , Ortaöğrenim ve liseyi Arhavi’de bitirdikten sonra müzik öğretmeninin teşviki ile Arhavide Ritm 78 Orkestrasını kurdu. Askerlik görevi sonrası müzik yaşamını İstanbul’da sürdüren Turan Yaşar Kekeva’ya ait şirket adı ile ilk kasedini çıkardı.
Bahri Turan, müziğe asıl startını, katıldığı bir ses yarışmasında arabesk müzik dalında kazandığı Türkiye birinciliği ile verdi. Ardından ünlü müzisyen Timur Selçuk’tan ders alan sanatçı yine kendi müzik kimliği ile sanat yaşamına devam etti ve 12 den fazla albüm çıkardı.
Şarkılarının çoğu kendi besteleri olan Turan şuan müzik yaşamına yine İstanbul’da devam etmektedir.
METİN ŞEŞENOĞLU
01.12.1969 Yılında Artvin’in Arhavi ilçesinde doğdu.İlk öğrenimini Arhavi Atatürk İlköğretim Okulunda, Orta öğrenimini Arhavi Lisesinde tamamladı. Çocuk yıllarında başlayan müzik hevesi okul yıllarında kurduğu orkestralarla devam etti.
1993-1994 Yılında K.T.Ü Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünü başarı ile bitirdi.(İlk mezunlarındandır).
1994 Yılında ilk görev yeri olan Eskişehir Mahmudiye Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Lisesinde müzik öğretmenliği yaptı. 1996 Yılında memleketi Arhavi’ye dönerek müzik öğretmenliğine ve çalışmalarına devam etti. Otantik yöre müziği ve kültürü ne ilgi duydu.
Kurduğu çeşitli korolarla sayısız konserler verdi. 2002 Yılında kurduğu Arhavi Türk Halk Müziği ve Kültür Derneğini kurarak dernek başakanlığı ve koro şefi olarak görev aldı. Müzik yaşantısına uzun yıllar düğün salonlarında, festival ve özel gecelerde yapmış olduğu programlarla devam etti.
2008 Yılında kendi bestelerinden oluşan ilk albümünü çıkaran Metin ŞEŞENOĞLU Halen Arhavi Halk Eğitim Merkezi Müdür Baş Yrd. görevinde bulunmaktadır. Metin ŞEŞENOĞLU evli ve iki çocuk babasıdır. Derleme ve beste çalışmaları yanında ud, bağlama ve piano çaldığı başlıca enstrumanlardır.