Wednesday 24th April 2024,
Arhavi – Arhavizyon

PİLARGETLİLERDEN SİYASİ PARTİ İL BAŞKANLARINA VE İL MECLİS ÜYELERİNE MEKTUPLAR YAĞDI..

Rekare 13 Mayıs 2020 Haberler PİLARGETLİLERDEN SİYASİ PARTİ İL BAŞKANLARINA VE İL MECLİS ÜYELERİNE MEKTUPLAR YAĞDI.. için yorumlar kapalı

Kurulduğu bir yıllık zaman zarfında sahip oldukları doğal güzelliklerini  gelecek kuşaklara kendilerine bırakıldığı gibi teslim etmek için çalışan  Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği, köylerinde kurulmak istenen HES ler nedeni ile  siyasi parti Artvin il başkanları ve il meclis üyelerine  birer mektup gönderdi.

Bu konuda basına bir açıklama yapan Pilarget Doğa Yaşam Derneği Baş Yardımcısı  Teyfik Kuruoğlu.” Bizler bu oluşumda hiçbir siyasi oluşumun içinde değiliz ve olmayacağız da.. Amacımız sadece ve sadece derelerimiz ve bakir doğamıza sahip çıkmaktır  ve bu amaçla Artvin il genel.meclisinde görüşülmek üzere gelen Saka .1, Saka 2 .Hes projesinin inşaat izninin verilmemesi hususunu kendilerine açıklama ihtiyacı duyduk.”  dedi.

Artvin’e gönderilen mektup aynen şöyle; 

Sayın Başkanım,

Hukuki süreci, Rize İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davasıyla devam eden, Saka-1 ve Saka-2 isimli hidro elektrik santrali inşaatının köyümüzde şantiye çalışmaları olacağı duyumunu aldık. Balıklı ve Ulukent Köyleri olarak yapımına karşı olduğumuz, proje sahibine karşı hukuk mücadelesi sürdürdüğümüz bu girişime aşağıdaki sebeplerden dolayı izin verilmemesini rica ederiz.  

1. Hukuki süreci devam eden ve köyümüz insanları tarafından yapılması istenilmeyen bu girişimin dava sonuçlanmadan, fevri ve kanun tanımaz bir şekilde işlem yapması yasalara aykırıdır.

2. Çed Raporu incelenmesi sürecinde yapılan haklı itirazımız esasen Rize İdari Mahkemesi’nce kabul edilmiş olup dava devam etmektedir. ÇED incelemesiyle ilgili köyümüze bilirkişi gönderilmemiş olup, haklı itirazımızın lehimize tecellisi doğarsa, izinsiz yapılan tek bir girişim, hukuksuz kesilen tek bir ağaç dahi suç unsuru oluşturacaktır.

3. Üzerine HES kurulması planlanan Sidere halkın yaşamsal önem taşıyan ihtiyaçlarını sağladığı bir kaynak olup, bölge köylülerince katiyen istenmediği gerek hukuken gerek yazılı ve sözlü basın araçlarınca ifade edilmiştir.

4. Davaya konu olan 9338 sayılı Çed Raporu, su kullanım hakkı, heyelan riski, doğal yaşamın göreceği zararlar, toz emisyonu, yeraltı sularına vereceği zararlar, soyu tükenmekte olan canlıların tahribata uğratılması, tarım sulama kaynaklarının haksız şekilde gaspı gibi konularda yanlış ve eksik bilgiler sunduğu için yeniden değerlendirme sürecinde olup iptali beklenmektedir. Bu yaşamsal riskleri hiçe sayarak, Türk Mahkemeleri’nin durdurma kararını kulak arkası ederek girişimde bulunacak kişiler yasalar karşısında suç işlemiş olurlar.

Konuyla ilgili makamınızı bilgilendirir ve desteğinizi rica ederiz.

Saygılarımızla

Tevfik Kuruoğlu

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı


Paylas

About The Author

Comments are closed.