Dikyamaç Köyü Kültür, Sanat ve Yaşam Tarzı Festivali ilçemiz Kamparna Köyünde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Yoğun bir ilginin olduğu ve sunuculuğunu Bilgi Özkara’nın yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Köy Muhtarı İdris Numanoğlu yaptı. Numanoğlu, köyünü onurlandıran misafirlere hoş geldiniz diyerek katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
2.si olarak afişlenen festivalin aslında 6. Yılı olduğunu ve daha önce Dikyamaç Köyü Festivali değil de Hamsili Ekmek Ve Laz Böreği Festivali adı altında Arhavi Turizm Derneğince düzenlendiğini belirten Numanoğlu, bu festivalin köyümüze taşınmasında büyük katkısı olan merhum Naim Özkazanç’ ı rahmetle andığını belirtti.
Yaşam Tarzı Müzesi kurucusu rahmetli Naim Özkazanç beyin eşi Fatma Özkazanç ise “bu müze bundan sonra gelecek yeni Naim Özkazançlar la yaşatılacaktır, yaşatılmalıdır” dedi..
Dikyamaç Köyü Kalkındırma, Eğitim, Kültür, Sanat, Turizm ve Müze Geliştirme Derneği Başkanı Prof Dr. Maksut Coşkun ise “ festivallerin aynı örf ve kültürü paylaşan insanları bir araya toplayan ve bu kültürün yaşatılması için önemli katkılar sağlayan organizasyonlardır” dedi ve gelen misafirlere teşekkür etti.
Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ise konuşmasını, yerel kültürün tanıtımı, yerel katılımcılarca öne çıkarılmasına öncülük eden rahmetli Naim Özkazanç beye teşekkür ederek sürdürdü.
Arhavi Kaymakamı Hasan Ongu’da güzel bir bayram günü ve yağmurun altında Dikyamaç Köyünde böylesine güzel bir etkinlikte bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek 2014 yılında Dikyamaç Köyüne gelip bu etkinliği görme fırsatının olduğu belirtip, aradan geçen dört yılda bu coşkunun daha da artığını görmek çok güzel diyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Festival, Eski Cumhurbaşkalığı başyaveri rahmetli Yekta Numanoğlu’nun bir çocukluk anısını anlatan ve yöre kültürü olan “imece” ye örnek teşkil eden , sanatçı Özgür Yıldız tarafında yapılan bir rölyef anıtın açılışı ile başladı.
Festival etkinliği içerisinde bazı kültür yazarları ve basın mensuplarına plaketler verilerek yöre yaşamı içinde yer alan gelenekler yarışma formatında sunuldu. Laz yemeklerinden örneklerin sergilendiği festivalde bol bol horonlar oynandı şarkılar söylendi.
Metin Kuru’nun kemençesi ile başlayan horon havası, Ahmet Tamtabak ve Fatih Aslanın tulumu ile zirve yaptı.
Ayrıca bu yılki festivalde Gürcistanın Sarpi köyünden ve Tiflis şehrinden gelen misafirler de vardı. Gelenler arasında İmedi TV de programlar yapan ve ülkesinde “yemeklerin kraliçesi” olarak tanınan Keti Kvichidze vardı. Bol bol fotoğraflar çekerek yöre yemeklerini kayda alan Kvichidze, “kapça geçveyi”yi bildiğini belirterek , horon oynamayı da ihmal etmedi.
Festivalin sonunda Arhavi’li TRT sanatçısı Ünal Sofuoğlu sahne alarak Karadeniz türküleri ile gelenleri coşturdu.
Comments are closed.