AKP’ li Arhavi Belediyesi’nin imar değişikliği ile önünü açtığı, ancak Rize İdare Mahkemesi’nin, ’ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurduğu ilçe merkezindeki Kavak Hidroelektrik Santral projesi için can suyu miktarını sadece yüzde 2 artıran firmaya ikinci kez ÇED Olumlu raporu verildi. HES inşaat alanı önünde toplanan yöre sakinleri mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek tepkilerini dile getirdi.
Jandarma’nın güvenlik önlemi aldığı şantiye önünde açıklama yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi Osman Kaba, Kavak HES projesi ile Orçi ve Sidere deresinin tamamen kurutulacağını, iki köy ve bir mahallenin ise tahrip edileceğini belirterek, daha önce ÇED raporu iptal edilen proje için yeniden olumlu raporu verildiğini söyledi. Kolcu, “Şimdi aynı ÇED raporunu allayıp pullayıp yeniden onayladılar. Yeni ÇED raporunda lütfetmişler, yüzde 11 olan can suyu miktarını da yüzde 13’e çıkarmışlar. Böylece mahkemenin durdurma kararının gereklerini yerine getirdiklerini söylüyorlar. Eski ÇED raporunda olduğu gibi şirketin karını maksimuma çıkarmayı amaçlayan, bilimsellikten uzak, yalan yanlış hesaplar yapılmış. Bu derede yaşayan denizalası, kültürümüz, dere ile olan bağımız, projenin sosyal etkileri ve bizim dere sevdamız yok sayılmış. Buna razı olmayacağız. Yeniden ÇED iptal ve imar planı iptal davaları açıldı. Daha önce olduğu gibi bundan sonrada davaları kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.
Artvin valiliğinin şirkete gece çalışma izni de verdiğini hatırlatan Osman Kabak, “Şirket yangından mal kaçırır gibi gece gündüz işe koyuldu. Valiliğin gece çalışma izni hukuka aykırıdır. Bu konuda da ayrı bir dava açtık. Artvin Valiliği tarafından insanı hiçe sayan ve yasalara aykırı olarak verilen gece çalışma izni hemen iptal edilmelidir” diye konuştu.
Arhavi Doğa Koruma Platformu avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ise, davanın iptal kararının imzalarının kurumadan ilgili şirketin yeniden ÇED Olumlu kararı aldığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de hukuka olan saygının artık tümden bittiği, isteyenin canının istediğini gibi çalışabildiği bir süreci yaşıyoruz. İkinci ÇED raporu bize göre ‘Kaçak ÇED’ raporudur. Yazık Türkiye’nin hukukuna, yazık bu insanların yaşam hakkının ihlal edilmesine. Tüm canlıların yaşam hakkının yok sayılarak sürdürülen bu çalışmalardan utanç duyuyorum.” Köylüler açıklamaların ardından olaysız şekilde dağıldı.
Kamilet Vadisi’nde iki yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Cihani derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali’ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı. Geçen yıl HES yapımı için ’ÇED olumlu’ raporu alan MNG Holding’e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi’nin bir bölümü, ’Konut dışı kentsel çalışma alanı’ ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşların, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme, geçen yıl Ağustos ayında bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ’ÇED olumlu’ raporunun yürütmesini durdurdu.
Comments are closed.