Suyunu Sazlık ve Taşlık yaylasından alan şelale Arhavi ilçesinde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
Yıllardır köylülerce çok iyi bilinen bu şelale ancak 1998 yılında Cengiz Velimahmutoğlu ve Mehmet Remzi Öncel tarafından görsel medyaya taşınması sonucunda tanınır hale geldi.
Şelale 80 mt. kadar yükseklikte ve kısmen orta bölümde taşlara çarparak akar. Su debisinin yüksek olduğu zamanlarda ise en üst noktadan 10 m lik ikinci bölüme tam düşme sağlar. Şelalenin altında oluşmuş gölde yazın yüzülebilir ancak su oldukça soğuktur.
Hemen gölün altındaki 10 m. yükseklikteki ikinci şelaleden sonra su vadi içinde yol alarak 200 m sonrasında Kamilet Deresine kavuşur.
Şelaleye varmak için Çifteköprüden sonra Küçükköy yolundan tahmini 20 dakika araçla gidildikten sonra, yaya olarak 25-30 dakikalık orman içi yürümeniz gerekmektedir.
Şelalenin en güzel görünümü karların eridiği Nisan –Mayıs aylarıdır. Fakat yaz mevsiminde de görüntü iyi sayılır. Piknik yapmak için uygun alan mevcuttur. Tırmanış öncesi de yemek yiyebileceğiniz ve çay içebileceğiniz lokanta ve bahçe mevcuttur.
Gezi yarım gününüzü alabilir. Eğer güneşli bir havada gitmiş iseniz öğleden sonra şelale önünde oluşan gökkuşağını da izliyebilirsiniz.
Şelale ortama ciddi oranda nem bırakmaktadır. Mençuna Şelalesi suyunda sadece kırmızı pullu alabalık yaşamaktadır. İniş-çıkış yolu olarak kullanılan yol yürümeye elverişlidir. Her çeşit orman ürünlerinin var olduğu yürüme yolu doğa severlere ayrı bir zevk verir.
Her yıl Mayıs ayının 15 inden sonraki Pazar günleri “Geleneksel Mençuna Şelalesi Gezi Etkinliği” yapılmaktadır. 2013 yılından itibaren etkinlik, şelalenin gezinir hale gelmesi için çok katkısı olan ve yine şelale altındaki köprü yapımı esnasında kaza sonucu kaybettiğimiz değerli insan İlyas Can adına düzenlenmektedir.
Son yıllarda bölgede kurulması düşünülen HES ler yüzünden ve ilçe belediyesinin doğaya sahip çıkmada yetersizliği nedeni ile bu etkinlik çoğu sivil toplum örgütlerince protesto edilmektedir. Bu sebeple katılım ilçe belediyesi ve protokolun oluşturduğu komik sayıda insanlarla gerçekleşmektedir.
Herşeye rağmen diğer günlerde şelale yoğun ziyaretçi akınına uğramakta ve bölgede tulum ve horonlar eşliğinde binlerce insan yürüyüş yapmaktadır. Özellikle bu mevsimde su debisinin çok iyi olması , yürüyüş için mevsimin uygunluğu, mevcut ilginin giderek artmasına sebep olmaktadır.
Mençuna Bungolo Evleri
Mençuna Şelalesi için gece de konaklama şansınız var. Şelalenin altında (Araç yolu bitiminde) bungolo tarzı konaklama tesisleri ve restorant bulunmaktadır.
7.GELENEKSEL MENÇUNA YÜRÜYÜŞÜ
Comments are closed.