Fotoğraf: Ayhan Öztürk
Resmi kayıtlarda 18 y.y. da yapılan bir köprüdür dense de yaklaşık 650-700 yıllık bir köprü olduğu sanılmaktadır.. Moloz taş ve kesme taşlardan inşa edilmiştir. Tümüyle merkezkaç kuvveti ile hesap edilerek çok hassas dengeler üzerine kurulmuş bir köprüdür.Taşlar kireç ve yumurta akı ile örülmüştür. Alt kısmı tam daire üzerinden hesap edilmiş ve yan yüzeylerinde korniş çıkıntılar yer almaktadır.
Dülgerli Köyü istikametinden ve Kamilet vadisinden gelen iki derenin Ortacalar ve Küçük Köy altında birleşim yerinde kurulan köprünün toplam uzunluğu 80 m ye yakındır.(İki köprü uzunluğu).
Karayollarının 2003 yılında restore etmesinden sonra köprü yayalar için de kullanılır hale getirilmiş fakat “aslına uygun restorasyon yapılmadı “ şekli ile de şikayetlerin olduğunu da söyleyebiliriz.
Köprünün hiç hesabı yapılmadan yanı başında yapılmış beton köprüler ve çarpık inşaatlar yüzünde estetik yapısının çevresel bütünlüğü hiç hoş durmamaktadır. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen gezilmeye değer bir mekandır.
İlçe merkezinden çifte köprüye özel aracınızla 15 dakikaya gidebilirsiniz. Yol tümü ile asfalttır. Düzenli olarak bir dolmuş seferi olmamasına rağmen Küçükköy, Arılı ve Ortacalar köyüne giden araçlarla da gidebilirsiniz.
Çevre düzenlemesi yapılması halinde bu mekanın daha çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Çünkü çevre ilçelerde bu konumda iki köprüyü yan yana görmek mümkün değildir.
Çifte köprü, TRT nin siyah-beyaz yayın döneminde “petek” adlı otantik program jeneriği olarak kullanılmış, birçok belgeselde kayda alınmış ve yörenin sanatçısı Cengiz Kurdoğlu’nun şarkılarına çekilen kliplerde mekan olarak kullanılmıştır.
Aileniz ile piknik yapmak için ideal bir gezi yeri. Köprünün hemen yakının da çay, peynir tavalanmış (kval getexaneyi) ve yörenin meşhur kestane balını, muhlama, alabalık ve laz böreği yiyebileceğiniz bir bahçe ve bir de lokanta mevcuttur..Tavsiye ederiz…
Comments are closed.