İki eski Arhavi fotoğrafı ile yine birlikteyiz. Bu sefer günümüze daha yakın tarihte çekilmiş ve yine bana göre Foto Ailenin kartpostal amaçlı çektiği bu iki fotoğrafta neler var ve günümüze neler kalmış birlikte anımsayalım.
Yukarıdaki fotoğrafta Çay Fabrikası Arhavi’nin batı sınırını belirliyor ve fabrikadan sonra hiç yapı ve yol yok. Fabrikanın yanında eski sıra denilen ve 1960 öncesinden kalan dükkanlar şehrin imar durumuna ters kalacak biçimde uzanıyor. Merkez Camii ile İnönü Bulvarı arasında dükkanlar yapılmamış ve eski iki ev gözüküyor. Eski Belediyenin önünde taksiler müşteri bekliyor ve sayılar önceki fotoğraflara göre artmış. Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir caddelerindeki binaların bazıları bitmiş bazıları ise İnşaat halinde. Bu iki cadde arasındaki evlere Bahçelievler adı veriliyordu ve binalar üçer katlı olarak inşa edilmiş ve caddelere bakmayan arka taraflarında geniş bahçeleri bulunan Arhavi’nin şartlarına uygun olarak planlanmışlardı. Zamanla imar durumu değiştirilerek önce dört sonra da bilinen katlara çıkarılarak, bahçeler de inşaat alanına katılarak günümüzdeki şekilsiz apartman ormanına maalesef çevrildiler.
Sağ arka tarafta Ortaokul binası gözükmekte ve onun arkasında ofisin siloları biraz belirsizde olsa seçilmektedir. Bu silolar sökülerek günümüzde oraya bir Ana Okulu yapıldı.
Aynı dönemde çekilmiş bu fotoğrafta İsina ve yanındaki tepenin günümüze göre ne kadar ağaç örtüsünde yoksun olduğu gözüküyor. Üstelik günümüze kadar fazla sayıda yangın geçirmesine karşılık şimdi ağaç örtüsü bu fotoğrafta gözüken çıplaklığı bütünüyle örtmüş.
Sağ tarafta Tatarların ayakkabıcı dükkanlarına yeni mal gelmiş olduğu dükkanın önündeki koli ve ayakkabı kutularından belli. Yeşilyurt lokantası sağdaki dükkanların en sonunda müşterilerini bekliyor. Şimdi ise bu lokanta PTT ‘nin önündeki dükkanlardan birine taşınmış. Bekli de Arhavi’nin sürekliliğini koruyup günümüze kadar gelen tek lokantası olarak halen daha hizmetine devam ediyor.
Philips bayi ve elektronik servisi Reşat Takaz’ın dükkanı fotoğraftaki tabelasından okunuyor. Reşat Takaz’ın dükkânının sağında Osman Temel’in ayakkabıcı dükkanı var. Solunda ise tabelası okunmayan dükkan ise Çaycılar Kooperatifi. Bu bilgiyi 70’li yılların başında köyden çarşıya yeni taşınan Vedat Takaz’dan aldım.
Öndeki refüjün üstünde o dönemde boş adam diye adlandırılan günlük işçiler hamallık, inşaatlarda çalışmak veya odun taşımak için iş bekliyor.
Yorumlarınızı arkabis@e-kolay.net adresine bekliyor ve bir başka yazımda buluşmak dileğiyle tüm arhavizyon okuyucularına başarı ve sağlık dolu günler diliyorum.