ARHAVİ’ DEN BİR MANZARA
Yukarıdaki fotoğrafı 1983 Ekiminde çekmiştim. Çevreyi rahatsız edecek hiç uyumsuz bir yapı olmadığından, Arhavi fotoğrafları arasında benim için farklı bir yeri vardır.
Fotoğrafa dikkatli bakıldığında İsina ‘da ki Rus’lardan kalma yolu görmek mümkün. Rus işgalinde top arabalarını cepheye taşımak için yapılan bu yolun Ciha’ya kadar uzandığını söylerlerdi. Cumhuriyet Mahallesine doğru indiğini, yolun bazı mevkilerinin birinci ve ikinci viraj diye adlandırıldığını yaşlılardan duymuştum. Yine dedemden dinlediğim bir anıda hatta Rus’lar çekilirken yapılan yolları düzeltmek için buharla çalışan bir silindiri bıraktıklarını ve uzun bir dönem burada kaldığını söylemişti.
Yine çocukken Babaannemden dinlediğim bir efsaneye göre İsina’nın batısında kalan sivri tepeden geçen Rus yolunun biraz üstünde çarşıdan da bakıldığında gözüken büyük kayanın, çok eskilerde gemilerin bağlandığı bir yer olduğu ve bu kayada büyük bir halkanın bulunduğunu söylerdi. O kayanın yanına defalarca gittim ve halkaya benzer bir şey göremedim doğal olarak. Zaten Karadeniz hiç alçalmadı. Geçtiğimiz jeolojik devirlerde, hatta oldukça yükseldi. İşin ilginç yanı 1987 de Amasra’da müzisyenlik yaptığım dönemde, sohbet ettiğim yaşlı bir dede buna tıpatıp benzer bir efsane anlattı. Orada, denizden oldukça yüksek büyük kayadan bahsetti ve çocukken büyüklerinden dinlediklerine göre büyük bir halkanın bu kaya üzerinde var olduğunu ve eskiden gemilerin bu kayaya bağlandığını sonra denizin alçaldığını ve kayanın çok yukarılarda kaldığını belirtti. Aynı efsanenin ikisi de Karadeniz kıyısında olsa bile yaklaşık bin kilometre uzaklıkta iki farklı yerleşimde bu kadar benzerlik göstermesine şaşırmıştım.
Başka Arhavi fotoğraflarında buluşmak dileğiyle hoşça kalın.