ARHAVİ LİSESİ
60’lı yılların sonuna doğru eğitime açılan ve adı önce Süleyman Demirel Lisesi olan fakat halkın parasıyla yapılan okulu açmasına rağmen öğretmeni gönderilmeyince adını Özel Arhavi Lisesi diye değiştirilen, 6 yıl öğrencisi, yaklaşık 11 yıl öğretmenlik yaptığım şimdi Atatürk Ortaokulu adı ile hizmet veren 45 yıllık binanın son hali.
Arhavili öğrencilerin ortaokulu bitirdikten sonra lise eğitimleri için Artvin, Rize, Trabzon veya büyük kentlere gitmesini önlemek amacıyla Arhavi’de bir lise açılması için teşebbüse geçildi. Fakat devletin böyle bir okulu yapması o dönemde mümkün görülmediğinden Arhavi halkı kendi lisesini açmak için bir dernek kurarak önce bina sorununu çözmek istedi. Hopa ile rekabet edildiği için bina inşaatı bitene kadar yurt olarak gösterildi. 1967-68 öğretim yılında Eğitime başlaması için bina bitirilerek açılışı adını da verdikleri dönemin başbakanı Süleyman Demirel‘e yaptırdılar. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen gönderemeyince dernek özel okul olarak oldukça kaliteli bir öğretmen kadrosu ile adını Arhavi Lisesi şeklinde değiştirerek okulu açtı. Hopa ve Fındıklı ilçeleri de bu hizmetten önemli ölçüde yararlandılar. Çevre yerleşimlerden ve köylerden servis minibüsleri ile gelen öğrenciler o günlerde nasıl oldu bilmiyorum ama Lazcaya yeni bir kelime de kattılar; Kompilo(servis)
(Resim; Nedim Erdal Özyurt 1967 Arhavi Lisesi inşaat halinde)
İki yıl sonra ancak devlet okulu olabilen Arhavi Lisesi uzun yıllar bu binada hizmet verdi.1982 de yeni binasına taşındı. Fakat böylesine hizmet veren, binlerce öğrenciyi yetiştirerek eğitime büyük katkı sağlayan Arhavi Lisesine yazık ki adı değiştirildiği için bugünyok. Her ne sebeple olursa olsun Arhavi Lisesi adını yok etmek bence Arhavi’nin yakın tarihinin de önemli bir kısmının yok edilmesidir. Eğer yeni bir lise yapılacaksa mutlaka adı Arhavi Lisesi konmalı ve Arhavi Lisesinin arşivleri de bu okula devredilmelidir.
Sağlıklı günler dileğiyle hoşçakalın…
Comments are closed.