Sunday 28th April 2024,
Arhavi – Arhavizyon

ARHAVİ’DE ORGANİK ÇAY ÜRETİMİNE GEÇİŞ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Artvin Valiliği tarafından Arhavi’de “Organik Çay Üretimine Geçiş Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.

Organik gübre kullanımıyla ilgili vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, ÇAYKUR Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Arhavi Kaymakamı Şeref Aydın, Hopa Kaymakamı Ferit Görükmez, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, Tarım Bakanlığı çalışanları, profesörler, daire başkanları düzeyinde katılımcılar, Rize ile Artvin il ve ilçe tarım müdürleri, köy muhtarları, ziraat odası temsilcileri ve Çay üreticileri katıldı. Yaklaşık 1000’i aşkın katılımcının olduğu toplantıda özellikle Arhavi başta olmak üzere Artvin, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Rize ve Çamlıhemşin’den gelen çay üreticileri organik tarımla ilgili detaylı bilgi aldılar.

MÜSTEŞAR NUSRET YAZICI “ ÇAY ÜRETİCİLERİMİZ ASLA MAĞDUR EDİLMEYECEK”

Açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı katılımcılara hitaben yapmış olduğu konuşmasında, “ bir devlet politikası olan bölgemizde Organik tarıma geçişte özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Faruk Çelik’in bilgisi dâhilinde çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Yazıcı “ Vatandaşlarımız özellikle de çay üreticilerimiz müsterih olsunlar kesinlikle mağdur olmayacaklar. Organik tarıma geçişle birlikte çay rekoltesi geçmiş yıla nazaran düşebilir fakat bakanlığımız bu konuda yapmış olduğu çalışmayla çay rekoltesi düşen üreticinin zararı devlet tarafından karşılanacaktır. Bu konuda paramızda var gücümüzde var. Mesela bir üreticimizin geçen yıl ki rekoltesi 5 ton iken, organik tarıma geçmesiyle bu 3 ton’a düşmüşse devlet o üreticimizin eksilen 2 ton ’unu ödeyecek. Böylece hiçbir zarar ziyan olmadan üreticimize desteği vermiş olacağız… Bu süreç üretici zamanla kendi rekoltesini elde edene kadar devam edecek. “ dedi.

Bayraktar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı Müsteşar Yazıcı’nın möderatörlüğünde devam etti. Soru – cevap şeklinde yapılan toplantıda Müsteşar Yazıcı ve konuşmacılar, vatandaşların sorduğu soruları dikkatle takip etti ve sorulara titizlikle cevap verdiler.

Vatandaşların öncelikli tereddüdü ve kaygısı organik tarıma geçişle birlikte meydana gelebilecek olan zararın nasıl çözüleceği, devletin garantisinin olup olmadığı soruldu. Özellikle Rize ve Artvin gibi doğal çevresi ve ekolojik dengesi bu kadar güzel olan bölgede kullanılan gübreden ötürü meydana gelen tahribatı önlemek adına devletin bu politikayı yürüttüğünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu bizzat takip ettiğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in nezdinde de konunun takip edildiğini belirtilirken bakanlık yetkilileri ve müsteşar Dr. Nusret Yazıcı üreticilere teknik konularda ve tereddütler noktasında açıklamada bulunuldu. “Önceden metrekareye 30 kg kullanılan gübrenin günümüzde 180 kg’ye ulaştığını belirten yetkililer, bunun zaman içerisinde tamamen toprağın verimsizleşmesine, kimyasal bir hal almasına sebep olacağını bilim adamları düzeyinde araştırılarak ortaya konduğu söylenmiştir. Bundan dolayı toprakta kanserojen ve kimyasal karışım oluşmuş, toprağın verimliliği düşmüş ve yağışla birlikte akarsu ve denize giden azotlu gübre karışımı atıklar balık hayatını ve doğal çevreyi de tehdit ettiği kesinlik kazanmıştır, dendi. Ardından Müsteşar Yazıcı, vatandaşın merak ettiği konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

MİLLETVEKİLİ KIŞLA : “TÜM KURUMLARIMIZLA ÇAY ÜRETİCİLERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Artvin milletvekili İsrafil Kışla ’da yapmış olduğu açıklamasında “bugün burada ilgili bakanlığımızın yetkilileri ile siz çay üreticilerimizi bir araya getirmek görüş alışverişinde bulunmak ve merak edilenleri karşılıklı uzlaşı içerisinde çözmek temel gayemizdir. Şunu açıkça belirtmeliyim ki, Organik çay tarımına geçiş hem içerisinde bulunduğumuz doğa için, çevre için önemli değişim ve dönüşüm sağlayacağı gibi, kaliteli bir çay tarımını da yapmanın ayrıcalığını yaşayacağız.

Organik çay tarımı ile ilgili şikâyetleri bugün burada akademik bilim insanlarının da olduğu bu platformda tartışacağız, kesinlikle bu çalışma ile ilgili gerek Cumhurbaşkanımız gerekse Başbakanımız ve bakanımız üreticinin yanında yer almaktadır. Bunu zamanla göreceğiz. Artık topraklarımız zehirli kimyasal bileşimlerden oluşan azotlu gübrelerden doymuş ve zarar verecek boyutlara gelmiştir. Bu acı bir gerçek… Devlet tüm kurumları ile gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı olarak, Çay-Kur Çay İşletmeleri genel müdürlüğü olarak, Maliye bakanlığı olarak, ziraat odaları olarak kısacası tüm kurum ve kuruluşlarımızla vatandaşımızın yanındayız. Az evvel sayın müsteşarımızın da belirttiği üzere, bu yönteme geçişte hiçbir çay üreticimiz mağdur edilmeyecek. Aksine varsa zararı veyahut kaybı Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından giderilecektir. “ dedi.

Haber: Hayati Akbaş

ORGAnikçay-1-

ORGAnikçay-2-


Paylas

About The Author

Comments are closed.