Arhavi Kamilet Vadisine kurulması düşünülen HES santrali inşaatına izin vermeyen halk , kararlı duruşunu devam ettiriyor.
Çiteköprü’de yapılan basın açıklamasına, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Arhavi Ak Parti ilçe Başkanı Ufuk Yıldız, Arhavi CHP İlçe Başkanı Musa Ulutaş, İl meclis üyeleri Hakkı Aytolan ve Erkan Özyazıcı, Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Atıf Kesim ,çoğu muhtarlar, değişik sivil toplum örgüt başkan ve üyeleri ile vatandaşlar katıldılar.
Gerekli çalışmalar yapmak için ilgili şirketin vadiye araçlarını sokmasına halk izin vermiyor. Sabaha kadar nöbet tutan Arhavi’liler Kamilet Vadisinin, Arhavinin namusu olduğunu ve buraya HES kurmalarına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyerek , ”Hiçbir şeyden korkmuyoruz. Dünyada bir eşi benzeri olmayan ve bizim geleceğimizin şekilleneceği, Kamilet Vadisi için gerekirse canımızı veririz “ diyerek. “Maalesef aramızda kendilerini 1.000 TL ye satan ve ilgili şirkete yaranmaya çalışan üç-beş memleket düşmanı da var. Gün gelecek onların yüzlerine bu halk tükürecek diyerek “Kamilet özgürdür, özgür akacak” sologanları attılar.
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde bir basın açıklaması da yapan vatandaşlar, ilgili şirketi uyararak derhal vadiden uzaklaşmasını istediler. Aksi halde halkın vadisi için tedbirleri kendisinin alacağını belirtilen eylemciler eylemlerine alkışlarla son verdiler.
Şu an vadiye sahip çıkan herkes bu vadi içinde piknik yaparak,yüzerek ve gecede çadır kampında kalarak nöbet tutuyor..
Bu arada Kamilet Vadisine kurulması düşünülen HES ile ilgili farklı kurum, kurum amirleri, muhtarlar ve STK lar ortak bir deklerasyon yayınladılar. Deklerasyon aynen şöyle;
D E K L E R A S Y O N
Arhavi ilçesinde bulunan KAMİLET vadisi ile bu vadiye akan derelerin kaynakları olan göllerle birlikte, özüne dokunulmamış doğal ekosistemler, manzara değerleri ve korunması gereken nadir türler açısından sadece ilçemizin değil ülkemizin de en önemli yörelerinden biri niteliğindedir.
Bu vadi 270 metre alt rakımdan başlayarak 17 km.lik yatay mesafede 3.300 metreye ulaşır. Vadi içerisinde Mençuna şelalesinden başlayarak, daha yüksek şelale dahil irili ufaklı birçok şelale, bedesten, doğal mağaralar ve barınma yerleri mevcuttur. Geçit vermeyen derin kanyonlar, sarp, eğimi çok dik vadiler, çeşitli göller, çapları 2.25 mt. yi bulan ağaçlar, Karacalar vebu hayvanlara ait sığınma ve barınma alanları, ayı inleri, bütün dünyada koruma altına alınmış yabani dağ horozlarının ve ur kekliklerinin yaşam alanları, farklı yerlerde birçok kaya yazıtları ve kayalar üzerine çizilmiş resimler bulunmaktadır. Ayrıca kuzey denizinden gelen deniz alabalıklarının yumurtlama alanı iken derenin aşırı kirlenmesi nedeniyle birkaç yıldan beri gelmedikleri gözlenmiştir.
Bu özellikleri bünyesinde barındıran vadi, ulaşımı son derece güç bir yapıya sahip olması nedeniyle yöre halkı tarafından kısmen arıcılık için kullanılabilmiş, orman istihsali yapılamamış ve özelliğinden hiçbir şey kaybetmeden korunabilmiştir.
Artvin Çoruh Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlı Orman Fakülteleri tarafından düzenlenen 13 Mart 2012 tarihli bilimsel raporlar ile, yakın tarihte Devlet Su İşleri, Milli Parklar, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla arazi tespitleri sonucunda hazırlanan raporlarda “sahanın doğal ve kültürel kaynak değerleri ve peyzaj bütünlüğü yönüyle 2873 sayılı Milli Parklar Kanununda yer alan Milli Park statüsüne haiz olduğu kanaatine varılmıştır ” denildikten sonra “ doğa koruma ve Milli Parklar açısından sahanın bakir halinin devam ettirilmesi ve HES projelerinin hayata geçirilmemesi oldukça önemlidir” denilmektedir.
Ekoturizm; doğayı ve kültürel kaynakları anlayarak korumayı destekleyen düşük ziyaretçi etkisi olan ve yerel halka sosyo-ekonomik fayda sağlayan, bozulmamış doğal alanlara yapılan çevresel açıdan sorumlu seyahat ve ziyaretlerdir.
Bizim ekoturizm için elimizdeki tek bozulmamış doğal alanımız KAMİLET VADİSİ’dir. Turizm için elimizdeki en önemli değerimiz olan bu vadiye başka yatırımlar yapılırsa, bizim Arhavi’de turizm’i yaşatma ve geliştirme şansımız kalmaz. Diğer tarihi ve doğal değerler yapısıyla birbirine benzeyen Doğu Karadeniz İlçeleri arasında ARHAVİ’yi ileriye götürecek ve farklı yapacak en önemli değerimizi hiçbir şekilde kaybetmek istemiyoruz.
Bizler aşağıda imzası bulunan yöneticiler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kanaat önderleri olarak, gelecek nesillerimize bırakacağımız yüzyılların gelir kaynağı olacak bu en önemli değerin bir an önce uygun bir koruma statüsüne kavuşturulmasını, bu vadide yapılması düşünülen hes inşaatının her türlü faaliyetlerinin derhal durdurulmasını, başlatılan Taşlıkaya HES santral alanına ulaşım yolu ve ağaç kesme çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz bu değerli mirasımızın ve doğal tabiat alanımızın tahrip edilmemesi için firma yetkililerine bir kez daha sesleniyoruz. “Halkın gücünün en büyük güç olduğunu ve vadimizi korumak için gerekli tedbiri duyarlı insanlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde alacağımızı”
Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.
Coşkun Hekimoğlu (Arhavi Belediye Başkanı)
Musa Ulutaş (CHPArhavi İlçe Başkanı)
Bayramali Durmuş (MHP Arhavi İlçe Başkanı)
Necati Baş ( Saadet Partisi Arhavi İlçe Başkanı)
Hakkı Aytolan (Ak Parti Artvin İl Meclis Üyesi)
Erkan Özyazıcı ( CHP Arvin İl Meclis Üyesi)
Atıf Kesim (Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)
Teyfik Erçiçek(Arhavi Belediye Meclis Üyesi)
Arhavi Turizm Derneği
Arhavi Esnaf Sanatkarlar Odası
Arhavi Şoförler Odası
Arhavi ADD
Arhavi Cumhuriyet Kadınları Derneği
Çkuni Berepe Laz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği
Ardos (Arhavi Doğa Sporları Derneği)
Aroff (Arhavi Off-road Derneği)
Arhavi Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Arhavi Esnaf Kefalet Kooperatifi
Güneşli,Dikyamaç,Y.Şahinler,Ulukent,Küçükköy,Dereüstü,Ortacalar,Tepeyurt,Üçler,Kestanealan,Ulaş,Şenköy, ,A.Şahinler,Derecik,Güngören,Kireçli ve Yolgeçen köyleri muhtarlığı
Yemişlik,A.Hacılar,Musazade, Y Hacılar, Boğaziçi,Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı
Comments are closed.