Arhavim.net yayın gurubunca organize edilen ve başta Arhavi Turizm Derneği olmak üzere birçok sivil toplum örgütlerince desteklenen “Uluslararası 5. Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği buyıl Dikyamaç ( Kamparna) Köyünde düzenlendi.
Yoğun ilginin olduğu etkinliğin açılış konuşmasını Arhavi Turizm Derneği başkanı Refik Lakerta yaptı.
Lakerta; “Kültürümüzün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması işte bu tür etkinliklerin yapılması ile olur. Bizler var olan bu güzel değerleri, sahip olduğumuz doğal güzelliklerle bütünleştirdiğimiz sürece var oluruz” diyerek. “Köyünüzden uzak olsanız bile ruhunuzun ve kalbinizin burada attığını bilmek bizleri son derece mutlu ediyor. İşte karşımızda bunun bir örneği var. İş adamlarımızdan sayın Naim Özkazanç beyefendi, köyüne hizmet ederek aynı zamanda geçmişine de sahip çıkmış ve bu güzel müze ve köy konağını inşa etmiştir. Onun için değerli işadamımıza bir kez daha çok teşekkür ederiz” dedi.
Dikyamaç Köyü muhtarı İdris Numanoğlu ise etkinliğin kendi köyünde düzenlenmesi ve tanıtımının yapılması nedeni ile emeği geçen herkese teşekkür etti.
Son konuşmayı Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu yaptı. Hekimoğlu “Bu tür etkinliklerde bizler, yerel yönetim olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Şenlikler, bize ihtiyaç duyduğu sürece tarafımızdan desteklenmeye devam edecektir” diyerek. “Kültürümüzü, örf ve adetlerimizi gelecek nesillere taşımamız güzel bir şey, tüm bunlar ilçenin turizm potasını genişletecektir” dedi.
Hekimoğlu’ nun konuşması bittiğinde Arhavi Doğa Koruma Platformundan bir gurup “ Sayın Başkan, bahsettiğiniz güzelliklerin yok olmaması ve yaşatılması için Arhavi’de HES istemiyoruz” diyerek , ilçe Belediye Başkanını çevreye ve derelere karşı duyarlı olmaya davet ettiler.
Şenlik sunucusu Mehmet Remzi Öncel ise Dikyamaç Köyünün çok özel bir köy olduğunu söyleyerek : “İlçemizin bütün köyleri güzeldir. Fakat Kamparna köyünün birçok farklılığı vardır. Bir kere Kamparna Türkiye’nin en çok yağış alan noktasıdır. Bir başka farklılığı, birçok Arhavi halk oyunlarının çıkış merkezi olması, bir başka farklılığı da laz masallarında var olan kahramanlardan “Çinka”nın yaşadığı yer olması. Kısacası köyümüzün gerçekten farklılığı var. Şimdi tüm bunlara bir güzellikte de eklendi. İşte gördüğünüz gibi etnografik anlamda bir yaşam müzesi var bu köyde.. Belki de köy bazında Karadeniz sahilinde böyle bir müze ilk olarak Kamparna’da kuruldu” dedi.
Şenlik başından sonuna kadar konuklara bol bol hamsili ekmek, laz böreği ve dudeyi ikram edildi.
Yine aralıksız oynanan horonla birlikte Murat Şahin, Galyalı, Aydoğan Topal, Tolga Kurdoğlu ve Ayhan Alptekin, sahnede yer alarak konuklara birbirinden güzel şarkılarla keyifli anlar yaşattılar.
Fotoğraf sanatçısı Ayhan Öztürk’e ait ve Arhavi’nin doğal güzelliklerini konu alan bir fotoğraf sergininde yer aldığı şenlikte, Kampara ile ses çıkarma , ağaç araba , ve kütük çekme yarışmaları da düzenlendi.
Comments are closed.