Tuesday 10th December 2024,
Arhavi – Arhavizyon

“HOPA LAZ BÖREĞİ “ARTIK TESCİLLİ COĞRAFİK İŞARET…

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası iki yılık çabası sonucunda Doğu Karadeniz’in en çok tanınan, sevilen yemeklerin başında gelen Laz Böreğinin coğrafi işaret olarak  tescil edilmesi nedeniyle Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası toplantı Salonunda bir tanıtım töreni düzenlendi. Törene Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Borçka Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker, Ardanuç Kaymakamı M. Furkan Sancaktutar, Arhavi Kaymakamı Hasan Ongül, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, Borçka TSO Başkanı Eşref Merttürk, Arhavi TSO Başkanı Atıf Kesimal, Of TSO Başkanı Erdal Saral, Pazar TSO Başkanı Neşet Çakır, Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu, Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Gümüş, Tarım İl Müdürü Dursun Okur, İş Kur İl Müdürü Cevdet Ertürk, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, , Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Artvin Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, Ardanuç Engelliler Derneği Başkanı Gönül İstanbullu, Hopa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe STK Başkanları ve vatandaşlar katıldı. Program Saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek yaptı.

Başkan yaptığı konuşmasında, Coğrafi işaret sürecini anlatarak şunları söyledi; ‘Sayın valim, sayın kaymakamlarım, Sayın belediye başkanlarım, Siyasi Parti Başkanları ve siz değerli kıymetli Hopalılar, Öncelikle Laz böreği coğrafi işaretleme tescili tanıtım programımıza katılımınızdan dolayı gönülden teşekkür ediyorum. Bu salon ilk kez bu kadar dolu oldu., Çok acil sorunlarımız için toplandığımız bu salondan anladım ki Geçmişten geleceğe taşımak için 2 yıldır çaba sarf ettiğimiz coğraf işaretlemeye layık görülen bir milletin de adını taşıyan Laz böreğinin tescili hepimizin merakla beklediği bir husus olduğunu bu salonda sizleri gözlerine bakarak görüyorum. Bu mutluluğumuzu Sayın valimizin himayelerinde bütün protokol katılımcılarına, bu işte emeği geçenlere başından beri her zaman yanımızda duran belediye başkanlarımıza, tüm Sivil Toplum Örgütü başkanlarına ve yöneticilerine, siyasi parti başkanlarına, her platformda bir araya getirerek; bu ürünü nasıl geleceğe taşıyabiliriz coğrafi işaretleme de hak ettiğimiz noktaya nasıl vardırır Hepimizin merakla beklediği şu; Bu işin duayenleri anlatacaklar coğrafi işaretleme nedir? Niye bu kadar önemlidir? Neden daha önce böyle bir ürün için başvurulmadı başka ürünlerimiz var mı? Bunları konuşacağız bunları daha kapsamlı daha detaylı geleceğe doğru yönlendirmek için bizim hayatımızda var olmasını sağlamak için çaba sarf edeceğiz En başından beri geçmişteki bir ürünümüzün geleceğimize taşımak bunu yasallaştırmak bunun üzerinden hak iddia etmek ve bununla ilgili bir standart oluşturmaktı asıl amaç istemiştik bu amacımızı ulaşmış olduk.

Bu topraklarda Tam 200 yıl önce yaptığımız araştırmalar üzerine söylüyorum ki önemli günlerde önemli misafirler de aileler Laz böreği veya tatlısını, hamsili ekmek ile beraber ikram ederek misafirperverlikleri göstermişlerdir. Her iki ürün içinde başvurduk Laz böreğini şimdi aldık umut ediyorum ki bu yıl içerisinde bir de hamsili ekmek için Kutlama yapalım Hopa’nın coğrafi işaretleme de ilk tescil edilmiş ürünüdür. Tescil için başvurduğumuz da beklenmesi gereken bir süre vardı biz bu süreyi boşuna geçirmeyelim diyerek yurtdışındaki fuarlarımıza, her gittiğiniz davete, misafirlerimize, ikram da bulunduk. Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler fuarında götürerek ikram ettik bulundurduk tanıttık ve bugüne geldik. Bundan sonra ne yapacağız; zaten Laz böreğinin kerametini salonda gördük işte bu kerameti de biraz kültürel etkileşime anlamında eyvallah, ama bunu ekonomiye nasıl yerleştireceğiz, bununla ilgili ilk biz değiliz tabii bölgede Doğu
Karadeniz Bölgesi’nde 13 ürün ile ilgili coğrafi işaretleme tescili alınmış. Bizim ürün belki değerlendirildiğinde bir milletin adını taşıdığı için farklılık gösterebilir ama bunu iyi yaparsak, bunu bir marka haline getirirsek bunu iyi denetlersek, emin olun tabana yayılmış her evde üretilen kırsal alan desteği ile istihdama katkıda bulunan önemli bir ürün haline gelir. Aksi takdirde kâğıt üzerinde kalır. Emeğimize değer verdiğiniz, birlikte olduğumuz için başta Sayın valime ve tüm kıymetli katılımcılara 1000 kere teşekkür etsem azdır.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri aramız da Sayın valim himayelerinde mutlaka bu ürünü desteklerini de alarak üretiminden, pazarlanmasına kadar beklediğimiz amaca ulaştıracak Sonuçlar almak için ellerimizi sıvayacağız. Belki kolay kısmını aldık. Asıl bundan sonrası zorlu iş. Aramızda 166 şubesini Hopa’da açan Yemen Kahvesi firmamızın yetkilisi var kendilerinden Laz böreğini zincire katabilir miyiz dediğimizde büyük bir memnuniyetle katarız onunla ilgili bizimle irtibata geçin, gerekli evrakları gönderin bir çalışma başlatalım dediler. Bunun içinde sadece Kafelerde değil önce biz yapacağız, evimize gelen misafire ikram edeceğiz, lokantamızda, kahvemiz de bunları yapıp satacağız, Bizler sahip çıkmazsak ötesi hikâye olur. Laz böreğinin zincire katılmasını, pazara iletilmesini, sağlayacak tüm koşulları hazırlamaya hazırız. Sizleri saygı ile selamlıyorum.” dedi.

DÜNYA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM İÇİNDE!
Daha sonra söz alan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Merkezi Onur Adıyaman konuşmalarını gerçekleştirerek coğrafi işaret konusunda DOKA’ nın amaç ve çalışmalarına değindi. Adıyaman konuşmasına “Sayın valim, sayın kaymakamlarım, Ticaret ve Sanayi Odalarının değerli başkanları, Sayın belediye başkanları, çok değerli katılımcılar, Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Değerli Amirleri, Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Amirleri, Hanımefendiler, Beyefendiler, Ben de sözlerime başlamadan önce Hopa Laz böreği tescili Hopa ya Artvin’e ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu tescili gerçekleştirmede emeği geçen başta Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve yönetimine, Emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve tebriklerimi iletiyorum. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Malumunuz sadece ülkemizde değil Dünya çok büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamak da biz de ülke olarak bu değişim ve dönüşüm sürecine hem ayak uydurmak, hem de daha önde gitme anlamında çeşitli atılımlar gerçekleştiriyoruz. Bu ülkenin kalkınmasına bölgesel Katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurum aslında Kalkınma Ajansı biliyorsunuz. Artvin’den başlamak üzere Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon 6 ilden sorumlu bölgemiz. Burada en önemli turizm dedik; Turizm’in gelişmesi, Turizm’in sürdürülebilir olması, turizm ile ilgili gelirin tabana yayılması vatandaşın bundan memnun olması bizim ilk amaçlarımızdandır.” ifadelerini kullandı.

ARTVİN BAŞLI BAŞINA BİR DEĞER!
Son olarak söz alan Artvin valisi Yılmaz Doruk konuşmasında şunları söyledi; “Maddi manevi anlamda insanı etkileyen çeşit çeşit değerlerle karşılaşıyorsunuz. Artvin başlı başına bir değer, bunu karşılaştığımız farklı zeminlerde, mekânlarda, kişilerle yaptığımız görüşmelerde, bunu görebiliyoruz. Benim bir ölçüm var, bir yerin nasıl olduğu ile ilgili kanaatiniz atınız varsa farklı yabancı, ortamlarda ismi duyulduğunda insanın yüzündeki oluşan ifade size onu anlatıyor bir gülümsememi suratımı düşüyor, bir soğukluk mu ve sıcaklık mı, bunu size çok iyi gösteriyor. Artvin ile ilişkilendirildiğimden beri nerede Kiminle karşılaşsam küçük bir gülümseme ile karşılaşıyoruz hemen “Aslında gelmek istiyorum” şeklinde başlayan cümlelerle duyuyoruz. Gerçekten kendine mahsus bir yer Artvin sadece Karadeniz değil, Artvin Sadece doğru değil, Batı değil Akdeniz değil, Hepsini barındırıyor. Mübalağasız Bursa’nın bir bölgesinde Bursa’nın İsviçre’si diye tabir ediyorum o yeşil ile alakalı olan yere Oysaki ülkenin İsviçre’si delinecek bölge Artvin’dir. Kıymetini bilenler için tabii.

“ARTVİN GELECEĞİNİ TURİZM’DE GÖRÜYORUZ!”
Yani bir şekilde bir tanımlama imkânınız yok burası Turizm unsurları, geleneksel yerel ürünler, her çeşidi tabii toplumların refah düzeyi arttıkça gelir düzeyi arttıkça, eğitim düzeyi arttıkça, bunu çok daha üstün zevkle oluşmaya başlıyor. Artvin de görüyoruz; sanattan müziği kadar yani bambaşka bir yer dolayısıyla ekonomiye kazandırılması lazım. Çünkü biz geleceğimizi burada turizmle görüyoruz. Turizmin bir tamamlayıcı parçası haline geliyor evet turist buraya yönelir gelir ama farklı bir şey bulmak ister gittiği yerde işte bunlara sunacağımız olabildiğince çeşitli alternatiflerimiz var. Tabiatımız alternatif ama onun dışında şimdiki gibi Laz böreğinin de olduğu gibi hem ekonominin hizmetine sunulacak, hem de turizm bölgesi olacak çeşitli alternatiflerimiz var yapacağımız şey burada bir kenetlenme ile bunları Turizm’in hizmetine sunulacak düzeyde planları Stratejik planlama ile üretime dönüştürmek Buna ihtiyacımız da var, Gerçekten istihdam anlamında da genel olarak toplumun uzlaşması bakımından da ihtiyacımız var korunması için de ihtiyacımız var.” dedi. Konuşmaların ardından Hopa Laz Böreği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Vali Doruk tarafından Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanına teslim edildi. Hopa TSO yöneticileri de Vali Doruk ve programa katılan Artvin ilçe kaymakamlarına Hopa Laz Böreği ikramı etti. Vali Doruk, buradan Kemalpaşa- Sarp Gümrük Kapısı’na gitti. Buradaki program ise panel ile devam etti. Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Vali Yılmaz Doruk ve katılım sağlayan konuklara teşekkür etti.

Haber: Hayati Akbaş


Paylas

About The Author

Comments are closed.