8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Arhavi’de de yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı.Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atataürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-Sen Arhavi temsilciliklerinin ortaklaşa düzenledikleri program içerik olarak çok güzel olmasına rağmen ilgi anlamında umulanı gerçekleştiremedi.Yaklaşık 150 bayanın izlediği etknliklerin gündüz bölümüne panelist olarak Prof.Dr. Beyza Bilgin ve hukukçu olarak avukat Hayriye Ertekin katıldılar.
Program sunuculuğunu Vahide Aydınlı’nı yaptığı panelde ilk konuşmayı Cumhuriyet Kadınları Derneği Arhavi Şubesi Başkanı Belgin Lakerta yaptı. Dünya Kadınlar Gününde kadınlarımız, aydınlanmanın neresinde olduklarını sorgulamalıdır diyen Lakerta, günün anlamı ile ilgili yaptığı konuşmasının yanında gelen konuklar hakkında izleyenlere açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Beyza Bilgin İslamiyette kadının ayrı bir tanımı var mıdır, islamiyette kadın erkek eşitliği varmıdır, Kuranı Kerim’ de kadın hangi başlıklar altında yer aldı konuları içeriğinde geniş açıklamalarda bulunarak din konusunda ne Atatürk’ün dediğini yaptık ne de çağdaş din anlamında birşey yaptık özeleştirisinde bulundu.Ayrıca Kuran’da kadınların erkeklerden daha az değerli olduklarını gösteren ayetlerin olmadığını ve bu gibi konuşmalara itibar edilmemesi gerektiğini de sözlerine ilave etti.
Avukat Hayriye Ertekin ise genelde kadınlarımızın hukuksal sorunları ve bu konularda yeni çıkan kanunlardan ve iyileştirmelerden bahsetti. Herşeye rağmen cinsiyet ayırımının daha çocuk doğmadan mavi ve pembe renkle başlatan toplum çocuk isimlerinde de ayırımı güçlü ve zeki anlamındakileri erkek isimlerinde tercih ederek sürdürdüğünü belirtti. Türkiye genelinde kadınların okuma-yazma oranının %12.9 olduğunu, iş gücü kullanımında kadınların daha önde olmalarına rağmen gayrimenkul mülkiyetlerin dağılımında ise kadınlara düşen oranın % 10 olup bunun bir çelişki olduğunu ifade etti.Türkiye’de 14 yaşın üstünde olup ev işi yapsın diyerek boş oturan kızlarımızın sayısının 12 milyona ulaştığını belirten Ertekin, mecliste bile kadınların dağılımı %9,1 dir ve de eğer Türkiye’de kadın erkek eşitliği vardır diyorsanız eşitlik kavramını tartışmalıyız dedi. Panel daha sonra soru cevap şekli ile devam etti.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gece etkinliğinde ağırlık Eğitim Sen Arhavi şubesinin konularında idi. Şiir dinletilerinin yanında maden işçileri ile ilgili şarkılar okundu ve grevdeki bayan tekel işçileri ile yapılan ropörtajlar izletildi. Bu arada ADD li bayanların lazca şarkı ve şiir okumaları gecenin en çok alkışalan bölümü oldu.
Diğerfotoğraflariçinhttp://www.facebook.com/photo_search.php?oid=384576962588&view=user#!/group.php?gid=384576962588&ref=ts lingini kullanabilirsiniz