1950 ve 1970’ li yılların başlarında çekilmiş iki Arhavi fotoğrafı ile yine birlikteyiz. Yukarıdaki fotoğraf babamın çektiği fotoğraflar arasından çıktı. Büyük ihtimalle kendisi çekmiş olabilir. Ansko Pioneer marka üzerinde hiçbir ayar düğmesi olmayan sadece deklanşörü bulunan 12 pozluk fotoğraf çeken makinesi halen daha duruyor. Agrandizörü olmadığı için evde karanlık bir oda oluşturup 6-9 olan filmi fotoğraf kartının üstüne koyup güneş ışığında poz verdikten sonra hipoya atıp fotoğraf bastığını anlatırdı.
Bu fotoğraftan günümüze kalan sadece Merkez Camii, sağda şimdi çaycılar kooperatifinin binasının üstünde bulunan bina ve sahildeki ağaç, onun sağında eski PTT binası, gerisi yok olmuş. Caminin yanında şadırvan gözüküyor ve güney cephesinin sıvası daha yapılmamış. Şimdi meydan olan alanda o dönemde ne kadar da bina varmış. Eski sıranın arkası o dönemde tamamen tarla. Üzerindeki Arhavi yazısını, Camiyi ve sahildeki anıt ağacı kaldırırsak Arhavi olduğunu anlamak gerçekten oldukça zorlaşır.
Sahil yolu bitmiş fakat yolun sağında bir tek araç gözüküyor. Caminin önündeki alanın sağında Ar taksi durağı ve önünde birkaç taksi duruyor.Tuzcu ve Atalay oteli faaliyette fakat otel özgürün inşaatı daha bitmemiş.Ön taraftaki eski otel turist ve arkasındaki Belediye hal binası faaliyette. Eski sıra ve caminin yanındaki bina daha yıkılmamış. Çay Fabrikasından sonra hiçbir yerleşim yok. Sahil yolunun deniz tarafında Ulutaş’ların binası ve fabrikanın depoları,lojmanları ve yeni yapılan birkaç inşaat gözüküyor. Fotoğrafı biraz büyüttüğümde ise Kapise köprüsünden sonra yolun solunda 11 Mart İlkokulu, sağında Tuzcuların evleri gözüküyor. Köprüye gelmeden ise Askerlik şubesi, Fiskobirlik binası ve arkasında Veterinerlik binası hayal meyal gözüküyor. İnönü Bulvarında köy minibüsleri ve bulvarın solunda bitmemiş inşaatlar gözüküyor.
Hiçbir zaman bitmemiş inşaatlar Arhavi’nin görüntüsünü bozan en önemli unsurlar olarak günümüze kadar ne yazık ki gelmeyi başardılar. Ya da yapıldığında bile eski duran yapılar Arhavi’ye yakışmadan yıllarca görüntü kirliliği yarattılar. Bazen daha eski fotoğraflara bakınca hiç değişmese daha güzelmiş şehrimiz demek geliyor içimden. Yukarıdaki fotoğraf Arhavi’nin sürekli şantiye görünümünün başladığı dönemlere ait izlenim yaratır bende.
Görüşlerinizi bekler ve tüm okuyucularımıza güzel günler dilerim
M. Kemal Özyurt arkabis@e-kolay.net