Lazca gazete yakında yayın hayatına başlayacak. Uzun zamandır düşünülen fakat çeşitli nedenlerle bir türlü gerçekleşemeyen lazca gazete yayını için tüm hazırlıklar tamamlandı. İlk defa 1929 yılında yayınlanan lazca gazete ( Mçita Murutsxi) yayın hayatını ancak 2 ay sürdürebilmişti.
Çalışmalarla ilgili İrfan Çağatay Aleksishi’nin yaptığı açıklama aynen şöyle;
“7 Kasım 1929’da Sohum’da yayımlanan Mçita Murutsxi adlı gazete sadece 2 sayı yayımlanabilmiş ve yayın hayatından kalkmıştı. Ancak İskender Chitaşi’nin sorumlu redaktörlüğünü yaptığı bu gazetenin Laz edebiyat tarihinde özel bir yer kapladığı herkesin malumudur. Kitap, dergi gibi ürünler gün ve gün artmakla birlikte, ne yazık ki 1929’dan bu yana gazetecilik adına başka bir ürün ortaya konamamıştır.
Lazcanın bu yönlü ihtiyacı ortada ikin ve Lazca bir gazete çıkarabilecek birikime sahipken ertelemenin doğru olmayacağı ortadadır. Bu ortak amaç etrafında bir araya gelen Laz gençler olarak “Ağani Murutsxi” adlı bir gazete çıkarmaya karar verdik. Gazetenin adı İskender’in Mçita Murutsxi’sine bir gönderme yapmakta, fakat “yeni” bir söylem dillendirmek niyetindedir.
Gazetemiz tabloit boydan biraz daha büyük olmak üzere 8 sayfa olarak ve tamamen Laz dilinde yayımlanacak. Periyodunu başlangıçta 2 ayda bir diye düşündük, ancak umudumuz yayın periyodunu mümkün olduğunca sıklaştırmak.
Takip edenler bileceklerdir ki Laz aktivistleri olarak, maalesef Lazca süreli yayınlarda başarılı bir tablo çıkaramadık. Ogni (6 sayı), Mjora (2 sayı), Skani Nena (4 sayı), Tanura (3 sayı) olmak üzere yayınlanan dergilerin hem düzensiz yayın periyotları ve hem de kısa ömürleri yayın ilkelerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bizler geçmişten gerekli dersi çıkararak devamlılık ve kararlılığa gerekli özeni göstermek niyetindeyiz: Gazetemizi sık periyotlarda olmasa bile uzun yıllar boyunca ve düzenli olarak yayımlamayı düşünüyoruz.
Gazetemiz için 11.07.2013 günü resmen başvurumuzu yaptık ve başvurumuz kabul edildi. Artık ilk sayı için herhangi bir resmi engel kalmadı. Ancak bundan sonraki sürecin çok daha dikkatli olarak planlanması gerekiyor: logonun, haberlerin, köşe yazılarının, görsel materyalin ve diğer içeriğin hazırlanması ve kaliteli, dolu dolu bir sayının oluşturulması çok önemli.
Ayrıca, satış da önemli ve iyi çalışılması gereken bir aşama olarak karşımıza çıkmakta. Gazetenin, muhatabı olan halka ulaşması için Lazcanın konuşulduğu her yerde gazete bayilerine elden bırakacak, bunun mümkün olmadığı yerlere posta yoluyla gönderecek bir ağ oluşturulması gerekiyor.
Ancak hepsinden önce, Laz halkının ve anadil bilincine sahip herkesin desteklerini bekliyoruz.”
Comments are closed.