Özelleştirildikten sonra kömür eleme ve paketleme tesisine çevrilmek istenen Arhavi Çimento Yonga Levha Fabrikası’na yönelik yargı sürecinde çevre konusunda ders niteliği taşıyan bir bilirkişi raporuna imza atıldı.
Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporlarının bilimselliğini tartışmaya açacak bilirkişi raporuna uyan mahkeme de bakanlığın onadığı ve tesisin kurulmasına onay veren ÇED raporunun yürütmesini durdurdu.
Kavak Köyü sınırları içerisinde yer alan Çimento Yonga Levha Fabrikası, 1987 yılında kamulaştırılan verimli tarım arazisi üzerine kuruldu. Fabrika 1997 yılında özelleştirildi ve birkaç yıl sonra da kapısına kilit vuruldu. Köylüler fabrikanın yerine üzerine Çoruh Üniversitesine bağlı bir kampus kurulmasını talep etti ancak alan şirket fabrika ve araziyi bir madencilik şirketini sattı.
Fabrikanın son sahibi olan Akkömür Taşımacılık ve Madencilik şirketi de Rusya’dan ithal edeceği kömürler için eleme, depolama ve pakatleme servisi kurmak için Artvin Valiliği’ne başvuruda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projeyi kağıt üzerinde inceleyerek ÇED’e gerek olmadığı yönünde karar verdi. Bunun üzerine Arhavi halkı, çevresinde 3 okul ve 4 köy bulunan tesis için çevre değerlendirmesi yapılmaması kararına itiraz etti. Mahkeme, itirazı yerinde bulup projeyi iptaledince firma yeniden rapor hazırladı ve bakanlık da ÇED raporunu onadı. Köylüler bu kez de olumlu bulunan ÇED raporunu yargıya taşıdı. ÇED’in yürütmesinin durdurulması talebini görüşen Rize İdare Mahkemesi, 19 soru sorduğu bilirkişiden gelen rapor üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bugün Milliyet Gazetesinde gündeme oturan haberin sahibi Gürkan Akgüneş..
Comments are closed.