Thursday 21st November 2024,
Arhavi – Arhavizyon

ARHAVİ YAYLALARI -1 (Arılı köyü güzergahı)

Yazan : Mehmet Remzi Öncel

Arhavi yeleşim olarak komşu ilçelere oranla farklılık gösteren bir ilçedir. Sahip olduğu coğrafyanın 1/3 ünde yerleşim olmasına karşın geri kalanı mezra veya yayla olarak kullanılmaktadır. Yaylalarının bir diğer özellikleri ise yerleşim yerlerine çok uzak olmaları. Bu sebeple ulaşım her zaman bir sorun olarak yaylacıların karşısına çıkmıştır.

Son yıllarda yapılan yol çalışmaları sayesinde Arhavi yaylalarına ulaşmak artık kolay hale gelmiştir.Daha önceleri Artvin- Yusufeli yolundan tam 6 saatte ulaşılabilinen yaylalara şimdi insanlar araç ile  1-2 saatte ulaşılabilmektedir.

Yaylalarımızın Yusufeli’ye komşu olanları türkçe isimlendirilmiş. ( Bunun nedeni Türklerin Anadoluya yerleşmelerin de Karadeniz’e Erzurum -Yusufeli güzergehından ulaşmaları olabilir.) Yerleşim yerlerine yakın olanlar ise lazca isimlendirilmişlerdir.

 

Arhavi yaylallarına araçla iki koldan ulaşmak mümkündür. Birinci yol Çifte Köprü-Arılı Köyü (Papilat) güzergahı, ikinci yol ise Soğucak Köyü ile Boyuncuk köyleri arasından Acıgöl ve Dikme yaylasına ulaşılan güzergahtır.

Dikme Yaylası Murgul ilçesine komşudur.Eğer bu güzergahı kullanırsanız sırasıyla Agara, Orta,Noğadit, Aşağı Alacagöl ve Yukarı Alacagöl yaylalarına ulaşırsınız.

Arılı Köyü güzergahını kullanırsanız sırasıyla; Sazlık, Taşlık, Kocakarı, Güloğlu Nopapeni, Kıtmır Kayadibi, Arpaçay, Yurt ve Sırt yaylalarını görebilirsiniz.

Doğu Kaçkar dağlarının en yüksek tepesi olan Marsis Dağı( Gül Dağı) Arhavi-Yusufeli-Fındıklı ilçeleri kesişme noktasındadır ve 3371 m yüksekliğindedir.

 

Sazlık yaylası (Uzunhasanoğlu konakları)

Arhavi’nin Fındıklı ilçesi ile komşu olan yaylalarında hayvancılık pek yaygın olarak yapılmamakla birlikte genellikle köylüler kış boyunca ahırlarında besledikleri hayvanları bu yaylalarda otlatırlar. Bölgede rüzgarın çok etkili olması nedeni ile arıcılık yapmakta  mümkün değildir. Bu nedenle arıcılar genellikle Kamilet Vadisini tercih ederler. Bölge yırtıcı göçmen kuşlarının geçiş güzergahı olduğundan 2000 rakıma kadar olan tepeler genelde atmacacıların uğrak yerleridir. Atmacacılar genellikle Sazlık, Taşlık ve son nokta olaraka Kocakarı yaylasına kadar çıkarlar.

Mençuna Şelalesinin su kaynağı Taşlık yaylasından çıkar ve çıktığı noktada çok güzel içme suyu mevcuttur.

 

Taşlık yaylası düzlüğü ( kamp yapmak için en güzel yer)

 

Bataklık

Taşlık yaylasını geçtikten sonra Bataklık bölgesine ulaşırsınız. Burası araç yolu yapılmadan önce hayvanların bile bazan battığı ve biriktirdiği zehirli suları hayvanların içmemesi için yaylacılarca aceleden geçilmesi arzu edilen bir güzergahtı. Şu an araç yolunun yapılması ile böyle bir sorun yaşanmamaktadır. Küçük fakat görüntüsü ile oldukça hoş bataklıkta fotoğraf çekinmeyen nerdeyse yoktur.

 

Kocakarı yaylası Sofradüzü mevkii

Daha sonra Kocakarı yaylasına varılır. Bu bölge  çadır kampı için çok uygundur ve çoğu noktalarından Pazar ilçesi ile, Gürcistan’ın Batum şehrine kadar olan  alanı çıplak gözle izleme şansınız vardır. Güzergahın en güzel noktası Güloğlu yaylasıdır.

 

Güloğlu yaylası ( Bu yaylayı genelde Arılı köylüleri kullanır)

Meşhur Kıtmır suyu

Nopapeni yaylası ile Kayadibi yaylası arasında çok özel bir su akar.. Kıtmır Suyu.. Bu suyu içmeden geçmeyin. Kıtmır suyu noktasında sonra Nekna denilen bir bölgeden geçmek zorundasınız. (şuan araç yolu yapıldığı için pek önemi kalmadı ama önceleri tek geçit yeri idi) Lazca kapı anlamına gelen bu noktadan sonra eğimi çok dik olan yamaçlardan geçmek zorundasınız.

 

Köpeksiz mevkii

Arpaçay yaylasına gelmeden Köpeksiz adı ile anılan bir mevkiden geçilmektedir. Bu bölge de karlar geç eridiğinden ulaşımda ufak tefek sorunlar yaşanılabiliyor. Arpaçay yaylasından sonra son yıllarda sahiplerinin ilgi gösterdiği ve yerleşimin giderek arttığı genelde Dikyamaç,Güneşli, Sırtoba ve Üçler köylülerinin kullandığı Yurt yaylası gelir. Yurt yaylasından sonra tekrar tırmanışa geçmek zorundasınız ve kötü bir zeminde Sırt yaylasına ulaşabilirsiniz. Meşhur Karagöl Sırt yaylasındadır. Fakat yayla ile göl arasında yürüme bir saatlık mesafe bulunur. (yaylacılara göre bu yarım saat olabilir)

Sırt Yaylası

Karagöl

Sırt yaylası gölü ( Karagöl)

Karagöl 2600 rakımda olan bir göldür. Çoğu insanlarca söylense bile bir krater gölü değildir. Dibi balçıktır ve canlı yaşamaz.Etrafı yaya olarak 1,5 saatte dolaşılabilir. Kamp yapmak için uygun bir yer değildir. Fotoğrafta durulan nokta ile göl arası gidiş – dönüş 1 saatinızı alır. Sırt yaylası Yusufeli ve Fındıklı ilçeleri ile komşudur.Üç ilçenin kesiştiği noktada Doğu Kaçkarın en yüksek zirvesi olan, profesyonel avcı ve dağcıların sık sık uğradığı Marsis Tepesi bulunur.

 

Marsis Tepesi

ARHAVİ YAYLALARI İLE İLGİLİ ARHAVİZYON VİDEOLARI

ARILI KÖYÜ-SIRT YAYLASI GÜZERGAHI

MARSİS TEPESİ ZİRVE TIRMANIŞI

 


Paylas

About The Author

Comments are closed.