1976 yılında Kapise deresinin, dere ıslahı için yapılan taş dolguları yıkarak Arhavi Çay fabrikasının yanına kadar aradaki alanı etkilemesinden sonra şu anda Mavi Evlerin bulunduğu yer uzun bir dönem bataklık halinde kalmıştı. Ben bu fotoğrafı 1977 yılında çekmiştim. Sol tarafta görülen bina Çay Fabrikasının batı tarafıdır.Arada patika bir yol vardı ve oradan geçildiğinde Fevzi Çakmak Caddesine ulaşılıyordu. Bu alan 80’li yılların ortalarına kadar bu durumda kaldı ve sonra Çay Fabrikasının arkasından yolun geçmesi ile bu günkü haline gelmesi için ilk adımlar atıldı.
Arhavi’nin şu an ortasından geçen ve Arhavi’yi ikiye ayıran kanal yanlış alınan kod yüzünden tam olarak yapılış amacına hizmet edemedi ve bu alandaki suları toplayamadı. Ancak şu an etrafı dolduğu için aşağıda kaldı. Ama evlerin kodları bir kat için kanalın alt seviyesinden alındı ve zaman içinde Kapise deresinin insafına bırakıldı. 20 ile 40 yıl arasında bu dere büyük taşkınlara neden olmaktadır. Boğaziçi mahallesindeki evlerin ilk katları bir gün havuza dönerse hiç şaşırmamak gerekir.
Yine aynı tarihte çekilmiş Çay fabrikasının batı tarafından bir fotoğrafı. O zaman Arhavi’nin girişi buradan başlıyordu ve fabrikadan dereye kadar sadece yol üzerinde Askerlik Şubesi, Fiskobirlik ve arkasında veterinerlik binası vardı. Şimdi ise bu alanda inşaat yapacak arsa bulmak bile oldukça zor.
Çay Fabrikasının Doğu tarafından o dönemde yine benim çektiğim bir fotoğraf. Sağ tarafta Bahar Sineması, soldaki binalar ise o dönemde yeni yapılan konutlar. En soldaki bina ise uzun bir dönem SSK binası olarak kullanıldı. Sahil yolundan küçük yol arasındaki bağlantı daha açılmamış. Çok değil Arhavi’nin 35 sene önceki fotoğrafları bunlar. Yorumları sizlere bırakıyorum ve tüm okuyuculara sağlıklı günler diliyorum..
M. Kemal ÖZYURT