Sanatçı babasının görevli olduğu Artvin’in Murgul ilçesinde dünyaya geldi. Arhavi’nin Kireçlik köyü nüfusuna kayıtlıdır. Annesinin ismi Lütfiye babasının ki ise; Niyazi’dir. Ailenin beş çocuğundan biri olan Bahri Turan, yaş katagorisine göre dördüncü sıradadır. İlkokulu Kavak köyünde, ortaokulu ve liseyi Arhavi’de bitirmiştir. Evli olan sanatçının Burak ve Berkan adında iki erkek çocuğu vardır.
Bahri Turan müzik hayatına ilkokulda arkadaşlarının müzik dersinde getirdiği mandolinle başlamıştır. Verilen matematik ve Türkçe ödevlerini değiştirerek çok sevdiği resim ve müzik alanında kendini hazırlayan sanatçı okul yıllarında müzik ve resim branşlarına karşı temayülü oluşmuştu. Babasının emekli olduktan sonra Ankara’dan Ziya abisine getirdiği bağlamaya merak sarıp, müzikle ilgilenmeye başladı. Ancak; sahip olduğu bağlamanın tezenesi (mızrap) dahi yoktu. Her şeye rağmen Ziya Ağabeyisi onu cesaretlendirip, saz çalmayı öğrenmesinde aracı olup, yapamadığı nota basışlarına yardımcı oldu. Kabiliyetinin yanında azmi sayesinde kısa zamanda bütün türküleri ailesinden gizliyerek çalmaya başlayan sanatçı kendini hazır hissetiğinde dahi gelişmelerden kimseyi haberdar etmedi.
Çalışmaları sonucu amatör kimlikten arınan Bahri TURAN bağlamayı çok iyi bir şekilde çaldığı gibi ona hükmeden bir konuma geldiğini farketti. Kendine özgü sitili ve akort anlayışı ile kısa zamanda kat ettiği mesafe ailesinin şaşkınlığına sebep olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde gördüğü takdir onu müziğe karşı daha fazla motive etmiş; hayranı olduğu Orhan GENCEBAY’ın şarkılarını, GENCEBAY’ın asker arkadaşı olan hemşehrisi Ertuğrul GÜNBEYAZ nezaretinde çalıp söylemeye başlamıştır.
Öğrencilik yıllarında sesinin güzelliğini yedinci sınıftayken müzik öğretmeni (Musa Akgün) tarafından fark edilmiştir. Öğretmeni kendisini dinledikten sonra sınıfa dönerek; “Bakın çocuklar arkadaşınız sesleri o kadar güzel basıyor ki, bir gün büyük sanatçı olarak görürseniz hiç şaşırmayın.” Diye söyler. Bu konuşma Bahri TURAN’ın müzisyen olmasında çok etkili olur ve onu sürekli çalışmağa teşvik eder. Sonrasında orta öğretimini bitiren sanatçı; 1978 yılında Arhavi de lise öğrencisiyken Ritm 78 adlı arkadaşları Ersin, Hasan ve Nusretle birlikte grup kurarak bağlama çalmaya başlar. Bu onun müzikle yarı profösyenel olarak ilk buluşması olur.
Lise öğrenimini bitirdikten sonra 1980 yılında askere gider ve 1982 de görevini tamamlar. Askerden dönüşü; İstanbuldaki ağabeyi Osman Nuri TURAN’ın yanına yerleşerek kendi çabalarıyla düğün salonlarında bağlama çalıp, türkü söyleyerek geçimini sağlamaya çalışır. 1986 yılında Yaşar KEKEVA’a ait Kervan Plak şirketinden “Bekletme Beni” adlı ilk albümü piyasaya çıkarır. Daha sonra 1987 yılında İstanbul TEPEBAŞI GAZİNOSU’nun düzenlediği amatör ses yarışmasında arabesk ve halk müziği dallarında birincilik ödülü alan Bahri TURAN, aynı dönem de Taverna 87 adlı karma albümde iki şarkı seslendirerek adını geniş kitlelere duyurur. Albüm piyasaya çıktığı günden itibaren iki milyon yedi yüz bin gibi rekor bir satış yaparak dikkatleri üzerine çeker.
1988 yılında ise; Halit Kıvanç’ın sunumuyla şöhretler konseri adlı karma albümde sanatçıya iki adet şarkı seslendirtilir. 1989 yılında, kendi çabasıyla “Tamo Tamo Bidaten” albümünü piyasaya çıkarır. Bahri TURAN bir taraftan bunları yaşarken diğer taraftan toplumun yeni müzik anlayışında yükselen değer olarak taverna müziğinde yerini sağlamlaştırmağa çalışır. Sanatçı halkın; yeni moda müzik türü olan taverna müziğine karşı olumlu etkileşiminden payını alarak piyanist şantör adı altında piyasada tutunur. Ancak, bilgi birikimini, müzik kültürünü arttırmak için de boş durmaz. Tüm zamanların en iyi müzisyeni Timur SELÇUK’tan özel dersler alarak kendini geliştirir.
Zaman içerisinde Osman Nuri Ağabeyisinin katkıları sonucu Tarabya’da konuk sanatçı olarak sahneye çıkar. Gördüğü yoğun ilgiden dolayı ilk ciddi iş teklifini de yine ordan alır ve hemen çalışmağa başlar. Sahne çalışmalarının yanında 1992’de “Sözlerim İflas Etti” adlı albümü ferdi çabalarıyla ve ağabeyisinin ekonomik yardımıyla piyasaya sürer. Gördüğü yoğun ilgi akabinde yaptığı çalışmalar sonucunda da “Mazide Kaldı” adlı albümünü 1994 yılında çıkarıp, aynı zamanda şarkısına klip çeker. 1995 yılında “Sensiz Olmuyor” adlı albümününü piyasaya çıkartan TURAN, Dişlerim Seni, Ben Çalayım Sen Oyna adlı bestelerine(şarkılarına) klip çeker. 1997 yılında Laz Kızı adlı albümünü çıkarttı.Tüm karadenizde yaşanan Natasha olaylarını gundeme tasımak istemiştir.
Sürekli üreten Bahri TURAN 2002 yılında çıkarmış olduğu “Ağlayacaksın” adlı albümünü tüm giderlerini, reklâmını ve sponsorluğunu ADNAN BEBE (SAMBLOOM) firması üstlenir. Aynı yıl “Ağlayacaksın” adlı şarkısıyla birlikte “Mazide Kaldı” şarkısına da klip çeken Bahri TURAN, 2005 yılında Trabzonspor adlı karma abümü piyasaya çıkartır. Sanatçı, 2008 yılında kendi çabalarıyla “Vurdular / Terkedip Gelmişim Ben Oraları” adlı albümünü yaptıktan sonra çok ses getiren “Lahana” adlı şarkısınada klip çekerek Karadeniz müziğinde bir ilki gerçekleştirir ve ilk kez 9/8 ritminde yöresel ezgide türkü yapar.
Sanatçının 20 yıllık müzik hayatında 300’ün üzerinde kendine ait besteleri mevcuttur. Bahri TURAN halen aktif müzik hayatına İstinye Meyyali Restaurant’ta ve Üsküdar Anılar Restaurant’ta devam etmektedir.
Albümleri
Taverna 87 – 1987
Şöhretler Konseri (Karma Albüm) – 1988
Bekletme Beni – 1988
Tantana (Karma Albüm) -1990
Tamo Tamo Bidaten – 1990
Mazide Kaldı – 1992
Sensiz Olmuyor – 1994
Sözlerim İflas Etti – 1995
Laz Kızı – 1997
Ağlayacaksın – 2002
Trabzonspor Karma Albüm – 2004
Vurdular/Terkedip Gelmişim Ben Oraları (Lahana) – 2008
Duman Gözlüm / Fason Aşkım – 2010
Comments are closed.