Friday 22nd November 2024,
Arhavi – Arhavizyon

BU FESTİVAL UNUTULMAYACAK

5.YEŞİL YAYLA FESTİVALİ MÜKEMMEL ORGANİZASYON VE ZENGİN İÇERİĞİ İLE ÇOK KONUŞULACAK

   

 

     Bu yıl 5. si düzenlenen Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali çok konuşulcak. İlk kez iki günlük bölümü Arhavi’de kutlanan festivale ilgi oldukça yoğundu. Havanın çok sıcak oluşundan dolayı açılış yürüyüşüne ilginin az olmasının ardından BKM de açılan “ az gittik uz gittik” fotoğraf sergisi gezildi. Sanat eğitimcisi Mehmet Remzi Öncel ve Taner Kılınç’ın insanı ve doğayı konu alan çalaışmaları beğeni ile izlendi.

 

 

 

 

     Ekolojik gezi çerçevesinde yapılan Mençuna Şelalesi gezisi sırasında misafirler günü şelalede serinleyerek geçirmeyi tercih ettiler. İlk kez şelale dibindeki havuzda onlarca insan yüzdü. Tulumla birlikte gayda dinlendi.

Daha sonra Papilat Köyüne geçen ekip burda muhteşem bir organizasyonla karşılaştı. Köylünün ilgi ve alakasından son derece etkilenen misafirler bu şaşkınlıklarını uzun süre üzerlerinden atamadılar. Turizm Derneği Başkanı Refik Lakerta’nın anlatımı ile gerçekleştirilen “ Grestada Kapça Geçveyi” izlenmeye değerdi. Ertuğrul Bağdat’ın avlusunda yapılan etkinlikte herşey çok güzel düşünülmüştü.

 

 

 

     Kapça geçveyi hazırlanana kadar“ Papilat” horonu oynandı.

     Verilen yemek molasının ardından sahne alan  Gulare Azafli ve Solmaz Qosaeyva azeri ikilisi  burada olmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek türkçe türkülerle izleyenleri coşturdular. Daha sonra “Tutaç’ela” gurubunun iki elemanı Tamat Buadze ve Marian Arveladze hem lazca hemde mengrelce türküler söylediler. Gurbun “ cilveloy “ şarkısına köylüler de eşlik etti. Ardında “Dalepe Nena” gurubu ile sahne alan Filiz İlkay Balta,  tulum çalmada ne kadar usta olduğunu bir kez daha gösterdi.

 

 

 

 

 

     Arılı (Papilat) Köyü etkinliğinde final Senem Diyici, Alain Blesing ve Birol Topaloğlu üçlüsünün verdiği muhteşem konserle sona erdi. Senem Diyici’nin  şarkılara yorumu, seyirci ile bütünleşmesi, çalgılardaki performansı uzun süre hafızalardan silinmeyecek gibi.

     Bazı parçalarda prova bile yapmamış olmalarına rağmen Birol Topaloğlunun kemençedeki ustalığı ile parçaların yorumu herkesi büyüledi. Kısacası Topaloğlu,  tulumdaki ustalığım  kemençede de var diyordu sanki. Gecenin finali  Topaloğlu’nun tulum eşliğinde köylülerle birlikte söyleyip oynanan horonla yapıldı.

 

 

 

     2. gün,  Arhavi Lome  köyünde yapılan “ Burği Şenliği” ile başladı. Hasan Aksoylu’nun “ Lazların Yaşam Kültürü” söyleyişinden sonra Şafak Velioğlu sannede yerini aldı. Arkasından Samsara İstanbulun konseri büyük bir ilgi ile izlendi. Gecenin sonunda tum sanatçılar kollektif sahne gösterisi yaptılar. Gece köylüler ve misafirlerle oynanan horonlarla sona erdi.

 

 

 

     Organizasyonu düzenleyen Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği, evrensel ve kültürel mirasa, insan yaşamına ve yerel kültürlere duyayrlılık temelinde yaklaştıklarını,bu etkinliğin gerek yurt içinden gerekse yurt dışından basın aracılığı ile takip edildiğini ve amaçlarının sadece ekoljik ve kültürel değerlere dikkat çekmek değil aynı zamanda yerel ekonomiyi canlandırmak ve yöresel üretimi arttırmak hedefine  katkıda bulunmak olduğunu belirttiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylas

About The Author

Leave A Response