Wednesday 30th October 2024,
Arhavi – Arhavizyon

DİKYAMAÇ KÖYÜ (KAMPARNA ) YAŞAM TARZI MÜZESİ

Dikyamaç Köyü ve çevresinde bulunan köylerin geçmişine ışık tutan eserlerin sergilendiği ve bölgenin ilk ve tek yaşam tarzı müzesi olarak faaliyet gösteren “Dikyamaç Köyü (Kamparna) Yaşam Tarzı Müzesi”nde, geleneksel yaşamın konu edildiği el sanatları ve yöre halkının evlerinde kullandıkları ve bulundurdukları araç ve gereçler sergilenmektedir.

Müze, geçmişten günümüze dek kültürel yaşamın bütün unsurlarını barındırmaktadır. Eski köy evlerindeki el sanatları, günlük yaşamda kullanılan birbirinden ilginç materyaller, geleneksel kıyafetler bulunan ve turizme önemli katkı sağlayacak müze, bölgeye gelecek yerli ya da yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir.

Artvin’in ilk müzesi olan bu etnografik müzeye gerek Dikyamaç Köyü, gerekse civar köylerimizin insanları büyük ilgi göstermiş ve kısa sürede yüzlerce tarihi değeri olan etnografik eserler müzeye bağışlanmıştır.

dikyamacmuzesiacilisinaimozkazanc1-a

Müzenin kurucusu : Naim Özkazanç

Dikyamaç Köyü (Kamparna) hakkında;

Dikyamaç Köyü Arhavi’nin en eski yerleşimi olan ve Türkiye’nin en çok yağış alan nokta köyüdür. Dikyamaç Köyünün eski adı Kamparona (Kampara tarlası = Mürverlik) olup, daha sonra sadeleştirilerek Kamparna ismini almıştır. Dikyamaç Köyünün tarihi ile ilgili net bilgilere sahip olmamamıza rağmen Orçi adıyla tanınan en eski 3 köyden biri olduğu bilinmektedir. Köy, Laz masal kahramanlarından ÇİNKA ‘ ların yaşadığı yer olarakta bilinir.

dikyamac-koyu-arhavi-1

Köy mezarlığında bulunan mezar taşlarında yer alan Hicri – 1215 (Miladi – 1800) yılı köyümüzün tam tarihini yansıtmamakla birlikte. Osmanlı dönemi öncesine ait olduğu düşünülen büyük toprak küplerinin köyde bulunuşu, köy tarihinin çok eski olduğunu gösterir. Müslümanlık öncesinde köy evlerinin bitişik olduğu ve merkezde büyük bir çanın bulunduğu, fakat daha sonra yaşanan büyük bir yangın sonucu köyün tamamen yok  olduğu, bu nedenle sonradan kurulan yeni köyün  dağınık kurulduğu söylenir.

Köyde çok iyi dülger (ağaç işi) ustaları yetiştiğinden yurt dışına özellikle Rusya, Beyaz Rusya , Romanya ve Ukrayna’ya giden ve orada çalışan ustalar olduğu bilinmektedir. Arhavi yöresi halk oyunlarının çoğunun bu köyden çıkması ve oyunlardaki bazı figürlerin özellikle Beyaz Rus oyunlarına benzemesinin nedeni de budur.

Dikyamaç köyü camisinin yapım tarihi 1894 tür. Yine köye yakın olan kemer köprünün ise 400 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır.

muze-arhavi-dikyamac-6-a

Dikyamaç Köyüne nasıl gidilir ?

Dikyamaç Köyü Civarı Yaşam Tarzı Müzesi’ne Arhavi, Kavak, Konaklı, Kemer Köprü, Güneşli Köyleri üzerinden yaklaşık olarak 23 dakikada (14 km) ulaşılabilir. Bunun yanında Arhavi, Kavak, Çifte Köprü, Ortacalar köyleri (17 km, 30 dak.) yolu izlenerek de müze ziyaret edilebilir. Müzeye gelenler aynı yolu izleyerek geri dönebilecekleri gibi, ring yaparak geri dönmeleri de mümkündür.

kamparnamuzesi


Paylas

About The Author

Comments are closed.