Kemalpaşa Çay Fabrikası, 26 bin 700 metrekare alanda yaş çay alımını günlük 160 ton olarak gerçekleştiriyor. Fabrikanın kapasitesini artırmak için ÇAYKUR, 7 yıldır çeşitli projeler gerçekleştiriyor. Dönemin Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, gündemde olan projenin Kemalpaşa halkı için önemli olduğunu fakat imar mevzuatına göre yanlış olduğunu belirtmişti.
Söz konusu proje içinde yer alan saha,1986 yılında Ukrayna’da meydana gelen Çernobil faciası sonrası, bölgeden toplanan radyasyonlu çayların gömülü olduğu 16 bin metrekare alanı kapsıyor. Bu alandaki gömülü çayların radyasyon ölçümü için Kemalpaşa Belediye Başkanlığı Türkiye Atom Enerji Kurumuna başvurarak bilgi talep etmişti.
Talebe TAEK’ten yollanan 16.12.2015 tarihli, 67619 sayılı yazıda “Çaylarda radyoaktif kirlenmeye neden olan elementlerden sezyum (cs-137) için yarılanma süresi yaklaşık 30 sene olup henüz daha süresi gelmemiştir. Bu nedenle çekincelerimiz aynen devam etmektedir. Mezkur sahanın sadece gömü alanı olarak kalmasının uygun olacağını düşünülmüştür” denildi. Radyasyonlu çay alanı olarak bilinen yerin Kemalpaşa Belediyesi kontrolünde halkın sağlığını tehlikeye atmadan imar düzenlemeleri gerçekleştirildi. Saha 03.03.2010 tarihinde imar planına göre Pazar Alanı ve Terminal sahası olarak ayrıldı. ÇAYKUR ise bu imar planına itiraz ederek, o dönemde Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu, mahkemeyse Kemalpaşa Belediyesi lehine imar planını bozmadan onayladı.
Tüm bunlara rağmen Hopa Ak Parti İlçe Başkanlığı sosyal medya üzerinden, Kemalpaşa Çay Fabrikası’nın radyasyonlu sahanın 450 tona çıkartılması için çalışma başlattığını ama iddiaya göre de Kemalpaşa Belediyesi’nin engel olduğunu savundu. Bu durum Kemalpaşa halkı arasında da soru işaretleri oluşturdu. Diğer yandan Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek’ten bir açıklama geldi. Başkan, konuyu yakından takip ettiklerini, gelişmelerin Kemalpaşa halkının istediği yönde geliştiğini, kapasite artırımı için belediye prosedürlerine uygun desteklediğini söyledi. Başkan kendisini ilgisizlikle suçlayanlara, bahsedilen projenin mevcut saha içinde gerekli düzenlemelerle yapılabileceğini, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Ak Parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven’e bir sunumla aktardığını da belirterek İlçe Başkanı İlyas Güven’in buna rağmen yaptığı açıklamalara bir anlam veremediğini söyledi
Başkan Akçiçek “KEMALPAŞA HALKI, HAK ETTİĞİNİ ALSIN”
Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek yaptığı açıklamada “Kemalpaşa halkı adına yaptığımız her projenin arkasındayım. Özellikle radyasyonlu çayın gömülü olduğu sahanın ısrarla projelendirilip karşımıza çıkartılması beni düşündürüyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun net açıklaması kayıtlarımızda mevcuttur. Tekrar tekrar gündeme getirilerek bizi halkın karşısında ilgisizlikle suçlamalarını siyasi ahlaka sığdıramıyorum. Yine üstüne basa basa açıklıyorum. Üretimin yapıldığı 26 bin 700 metrekarelik alanda Kemalpaşa halkına yararlı olabilecek Çay Fabrikası sahası içinde ek bina ve kapasite artırımı projelerini destekliyorum. Hopa Çay Fabrikası’na kapasite artırımı projesini uyguladıkları gibi, Kemalpaşa Çay Fabrikası’na da uygulansın. Böylece halkın kafasındaki belirsizlik giderilmiş olur” dedi. Başkan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na hitaben “Mevcut alan üzerinden gerekli düzenlemeleri yaparak 2016 yılı yaş çay alımı kapasitesini günlük 450 tona çıkartalım. Halkın sağlığını tehlikeye atacak, başka amaçlara yönelik çalışmalara son verelim. Kemalpaşa halkını belirsizlikten kurtaralım” dedi. Başkan Akçiçek son olarak, Kemalpaşa halkı adına her fikre, projeye açık olduklarını, bu proje dahil, gerek sosyal medyada gerek fiziki bir ortamda tartışılabileceğini de belirtti
Comments are closed.