İSTAD’ın öncülüğünde, Arhavi Belediyesi, Çoruh Üniversitesi Arhavi Meslek Yüksek Okulu ve Ankara Arhavililer Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen “ KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ ” konulu panel bir hayli ilgi gördü.
Arhavi BKM Salonunda yapılan toplantıya panelist olarak Prof. Dr. Mustafa Reşat Sümerkant, mimar Çiğdem Özkara, Arhavi Turizm Derneği Başkanı eğitimci Refik Lakerta, Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Salih Akyüz, Çarmıklı Kütüphanesi Müdürü Ali İmdat Özçakmak, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Ankara Arhavililer Vakfı adına elektronik mühendisi Hasan Sıtkı Özkazanç, Yrd. Doçent Dr. Hilal Turgut , Atmacacılar Derneği Başkanı eczacı Kemal Özbayraktar ve gazeteci Şükran Özçakmak katıldılar.
Açılışta Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, İSTAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Torunlar ve Arhavi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Sinan Güner ve Ankara Arhavililer Vakfı Başkanı Özcan Başkazancı birer konuşma yaptılar.
Panelin özünde özellikle mimari ve anıtsal özelliğe sahip eski evlerimizin korunması ve onların geleceğe taşınması konusunda yapılabilecek konular olmasının yanında , eko turizminden atmacacılığa kadar olayın çok geniş bir kültürel değerler açısından ele alınması bazı sıcak anılarında tazelenmesine neden oldu.
Bu yapıların, mühendislik bilgileri çerçevesinde değerlendirilip , yapım aşamasında gerekli ustalardan, yapı malzemesine kadar her şeyin düşünülüp önceden hazırlanması gerektiğini belirten konuşmacılar., evlerin tescil edilmesinin o ev sahiplerini mağdur etmeyeceğini aksine bir gelir kaynağı olarak kullanabileceklerini söyleyerek bu konuda halkın doğru bilinçlendirilmesi gerekir dediler.
Projelerin uygulanmasında komşu Fındıklı ilçesinin de yapılan çalışmaların örnek alınabileceği hatta kalifiye elemanlar konusunda da yararlanılabileceğini söyleyen panelistler, bizler arada kalmayalım. Çünkü modern yaşam denilen şeyi hiçbir zaman gerçekleştiremediğimiz gibi geçmişe ait değerlerimizi de kaybediyoruz diyerek bu konuda acilen bir çalışma kurulunun oluşturulup olaya ivme kazanılmasını istediler.
Bu arada halkın arasına mikrofon uzatıldığında gelen bir eleştiri dikkat çekici idi. “ Kültür dediğimiz şey sadece evlerle oluşmaz, kültür o bölgenin coğrafyası ile bütünlük arz eder, eğer ilçemizi gelecekte turizme hazırlamak istiyorsak evlerimizi, köylerimizi, ağaçsız, ormansız, deresiz düşünemeyiz. Onun için HES ler bu konuda en büyük engeldir.”