1955 yılında Arhavi de doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimine Arhavi de tamamladı.
Bir kamu kurumunda çalışmak üzere 1975 yılında Ankaraya gitti. Orada, şimdiki adı Gazi Üniversitesinde eğitime başladı. Eğitimini tamamalamayıp ayrıldı. Daha sonra Ankara’da çeşitli kamu kurum ve özel sektörlerde çalıştıktan sonra 1986 yılında memleketi Arhavi’ye döndü. Burada çalıştığı özel bir kuruluştan emekli oldu.
Memleketine döndükten sonra aklında hep ana dili Lazcada idi. Ana dili Lazca ve Laz kültürü ile yoğun bir şekilde ilgilenmeye başladı. Laz dili ve Kültürünün emekçilerinden Fahri Kahramanla tanıştıktan sonra kültür ve dil için alan çalışmaları araştırmalar yapmaya devam ediyor. Kardeş dil olan Megrelce ile de yakından ilgilenmektedir.
Amacı; Lazcayı konuşma dilinde yazım diline geçirmekti.
2005 yılının başından beri Ana dili Lazca yı insanlarına tanıtmak ve sevdirmek için “Arhavim.net”, 2007 yılından beri “Lazebura.net”, daha sonraları “Lazurinena” ve “Arhavizyon” sitelerinde düzenli olarak haftalık, aylık Kültürel ağırlıklı Lazca makaleler ve şiirler yazdı.
Başını Japon Goişi Kojimanın çektiği ”Temel Lazca Sözlük” çalışma gurubuna katılıp sekiz yıla yakın süredir çalışmalarına devam etmektedir.
Laz kültür dergisi“ Skani Nena” , “Tanura” ve Lazca Gazete “Mç’ita Muruntsxi” de Lazca makaleler yazdı.
Laz dili ve kültürünün bir emekçisi olarak Lazca deneme “ Si Giçkin” ‘Sen Bilirsin’ 2011 de Lazca öykü kitabı “ Ucoxe” ‘İsimsiz’ 2013 te, Jack London’un Beyaz Diş’in Lazca çevirisi “K’ibir Kçe” yi 2016 ve çocuk klasiklerinde “Pinokyo” yu Laz Edebiyatına ekledi. Bunlardan başka ortak çalışmaları “Lazca Konuşma Kılavuzu”, “Lazca Deyimler Sözlüğü” Laz edebiyatı içinde yer almaktadır. Onlarca Lazca kitabında düzenlemerini yaparak Laz edebiyatında yer almasında katkısı olmuştur.
Laz Enstitüsü kurucu üyelerinden olan Osman Şafak Büyüklü Evli, biri kız, biri oğlan çocuğu babasıdır.
Comments are closed.