Thursday 02nd May 2024,
Arhavi – Arhavizyon

HEMŞEHRİMİZ ARTIK SAMSUN’DAN ŞAMPİYONLAR ÇIKARIYOR..

Tecrübesiyle şampiyonlar yetiştiren Yağız Spor Kompleksi Boks Antrenörü Hamdi Yıldırım, başarının sırrını “Disiplin, prensipli çalışmak ve tecrübe” sözleriyle tarif ediyor. Yıllarını boks sporuna veren Yıldırım, yetiştirdiği şampiyonların haklı gururunu yaşıyor. Şimdi yılların tecrübesini Samsunlu gençlere aktararak şampiyonlar yetiştiren Hamdi Yıldırım’ı tanıyalım.

10 Ocak 1953 Yılında Arhavi’de dünyaya geldim. İlkokulu Arhavi eski adıyla Atatürk Ortaokulu’nda, Ortaokulu yine Arhavi’de ve Lise tahsilini Erzurum’da bitirdim.

Erzurum’daki tahsilim sırasında Atletizm, Güreş, Voleybol, Basketbol, Futbol ve Boks sporları ile ilgilenmeye başladım. Erzurumspor genç takımında kalecilik yaparken okullararası boks müsabakalarındaki başarımdan sonra boks sporuna yöneldim. Önce Okullar Erzurum Birincisi, daha sonra Türkiye ikincisi oldum. Erzurum’da Büyükler Doğu Anadolu Grup birincisi oldum.Erzurum’daki lise tahsilimi tamamladıktan sonra Arhavi’de boks sporunu tanıtmak için çalışmalara başladım.

Arhavi’deki çalışmalarıma Antrenör-sporcu olarak başladım. Eski Sovyetler Birliğine komşu olan Arhavi’de Rus Televizyonlarını izleyerek Arhavi’de Rus ekolü boksunu uygulattım. Bu nedenle de boks stilimden dolayı bana “Rus Boksörü” imajı yakıştırıldı.

1972 yılında Karadeniz birincisi oldum. İstanbul’daki Büyükler Türkiye Şampiyonası’nda gençler kategorisinde olmama rağmen, Balkan Şampiyonu Hamdi Yiğit’i yenerek büyük ses getirdim. Sakat olarak çıktığım finalde ise Mehmet Çakal’a puanla yenilerek Büyükler Türkiye ikincisi oldum. Bu başarım o zaman Ulusal gazetelere manşet oldu. 1973 Yılında Karadeniz Grup Şampiyonu ve Gençler Türkiye üçüncüsü oldum. 1974 yılında Grup Birincisi ve Gençler Türkiye ikincisi, 1975 Yılında Ankara’da 63,5 kg. Büyükler Türkiye şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attım.

Bu müsabaka o tarihlerde tek televizyon olan TRT tarafından canlı yayınlanarak Arhavi ve Arhavispor’un tüm Türkiye tarafından izlenmesini sağladım. Aynı yıl katıldığım uluslararası RCD kupasını kazanarak Arhavi’yi ve Arhavispor’u basında manşetlere taşıdım. 1975 yılında Ankara’da Şeref Kupası birincisi oldum. Aynı yıl Büyükler Avrupa Şampiyonası’na katıldım. 1975 yılında yayımlanan Hayat spor dergisi tarafından en başarılı sporcu olarak gösterildim. 1976 yılında 67 kg. Büyükler Türkiye üçüncüsü oldum. Vatani görevimi yaptığım sırada Milli Takım Balkan Şampiyonası seçmelerini kazanmama rağmen geçirdiğim sakatlık sonrası boksu bırakmak zorunda kaldım.

hamdi_yildirim-2

Evet Antrenör sporcu olarak Arhavispor’un başında kaldığım sürede Arhavi’de yapılan hiçbir müsabakayı kaybetmedim. Arhavi halkının boksa büyük bir desteği ve sevgisi vardı. 5000 kişilik bir ilçede 1500 boks seyircisi olması bunu gösteriyor. Arhavispor olarak Türkiye’nin ünlü kulüpleri karşısında yenilmezliğimizi koruduk ve Arhavi Türk Boksunun konuşulan ismi oldu.

Arhavi halkı tarafından çok sevilmeme rağmen ailevi nedenlerle Samsun’a taşınmak zorunda kaldım. 1986 yılında başladığım Antrenörlüğümde sırasıyla Samsun Maliyespor, Samsun PTT spor takımlarını çalıştırdım. Özellikle PTT Spor’da Türkiye Şampiyonlukları ve uluslar arası başarılar elde ettim. 2004 yılında tekrar Arhavispor’a döndüm. 2004 yılında tekrar döndüğüm Arhavispor’da 2,5 yıl görevde kaldım. Bu süre içerisinde sporcularım 1 Avrupa Üçüncülüğü, 3 Türkiye şampiyonluğu, 2 Türkiye ikinciliği ve 1 üçüncülük kazandı. 2006 Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda 60 il takımı arasında bir ilçe takımı olan Arhavispor en başarılı takım oldu.

Şampiyon Boks İhtisas Kulübü Başkanı aynı zamanda sporcum olan İşadamı İbrahim Başar’ın isteğiyle tekrar Samsun’a dönerek 2007-2010 yıllarında Samsun Şampiyon Boks İhtisası çalıştırmaya başladım. Bu süre içinde sporcularım 2 Avrupa ikinciliği, 1 Avrupa üçüncülüğü, 13 Türkiye Şampiyonluğu, 2 uluslararası Turnuva şampiyonluğu kazandı. Benim alt yapımdan şu anda 2 sporcu olimpiyat takımında yer almaktadır.

2000-2013 Yılları arasında Boks Milli Takımı’nın çeşitli kademelerinde antrenör olarak görev yaptım. Değişik tarihlerde Yıldız, Genç ve Büyüklerde Milli Takım antrenörlüğü yaptım. 2011 Yılında Öğrenciler Milli Takım Baş Antrenörlüğü görevini yaptım Milli Takım 2 Avrupa Şampiyonu, 1 ikinci ve 1 üçüncü çıkardı. 2012 Yılında Büyük Bayanlar Boks Milli Takım Baş Antrenörlüğü görevini yürüttüm. Bu sürede Milli Takım Avrupa Birliği Kupası ikincisi oldu Ayrıca 2012 Avrupa şampiyonasında takımımız 2 şampiyonluk ve 1 üçüncülük kazandı. 2012 Olimpiyat hazırlığından bu yana Milli Takım çalışmalarında salonumuzdaki hedeflerimiz nedeniyle yer almıyorum.

Samsunluların boks sporuna ilgisi nasıl? Aktif olarak 1 yıldır faaliyetteyiz. Sporcuların müsabık (yarışçı) ve başarılı olabilmeleri için belirli bir sürenin geçmesi gerekli. Bayanlar Kategorisinde Ocak ayında tek sporcu ile katıldığımız Türkiye Şampiyonası’nda 50 kg.da Fatma Zehra Çelik 3. oldu. Başarılarımız artarak devam edecek. Samsun halkının boksa ilgisi geçmiş yıllarda çok fazla idi. Basının sadece futbola ilgisi nedeniyle amatör sporlar ikinci plana itiliyor. Buna rağmen boks sporu seyirci anlamında azalma yaşarken sporcu açısından popülerliğini kaybetmiyor.

Haber kaynak: Samsunhaber TC


Paylas

About The Author

Comments are closed.