Saturday 02nd November 2024,
Arhavi – Arhavizyon

KIZILAĞACIN KAYIN ORMANLARINA KATKISI ARAŞTIRILIYOR

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü İşbirliği ile Arhavi Ormanlarında “Kızılağaç Desteği ile Kayın Ormanlarında Verimliliğin Artırılması ” konulu bir TÜBİTAK projesi yürütülüyor.
Proje kapsamında Arhavi Orman İşletme Şefliği 213 numaralı bölmede toplam 200 m2 büyüklüğünde 26 adet deneme alanı tesis edildi. Deneme alanlarına 1 m x 1 m aralık mesafe ile 7 adetine saf kızılağaç, 7 adetine saf doğu kayını ve 7 adetine de karışık doğu kayını ve kızılağaç fidanları dikildi. 5 adeti kontrol sahası olarak bırakıldı.

Projenin yürütücülüğünü Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sinan Güner yapıyor. Arhavi Orman İşletme Şefi ve aynı zamanda Artvin Çoruh Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Volkan Çaloğlu da proje çalışanı olarak görev almaktadır. Arazi hazırlığı, fidanların dikimi ve deneme alanlarının tesis edilmesinden sonra, Arhavi Orman İşletme Müdürlüğünde projenin tanıtımı yapıldı ve deneme alanlarının hazırlanmasına katkı sağlayanlara teşekkür belgesi verildi.

Proje tanıtımını yapan Güner, Kızılağaçların köklerinde bulunan yumrularla baklagiller gibi azot bağladığını, kızılağacın bu özelliği ile canlı gübre özelliği gösterdiğini, Arhavi ormanlarında yılda ortalama 2000 mm/m2’nin üzerinde yağış olduğunu, bu yağış sırasında topraklardaki başta azot olmak üzere besin maddeleri yıkandığını ve yöre ormanlarında azot eksikliğinin sıkça görüldüğünü açıkladı. Ana amaçlarının azotça fakir olan kayın ormanlarında kızılağaçla canlı gübreleme yaparak verimliliği artırmak olduğunu söyledi.

Güner devamla, uzun süreli olarak ölçümlerin ve gözlemlerin yapılması amacıyla tesis edilmiş olan deneme alanlarında her yıl vejetasyon dönemi sonunda saf ve karışık haldeki doğu kayını ve sakallı kızılağaçların gelişmelerinin ölçüleceğini, fidan gelişiminin yanı sıra topraktaki iyileşmelerinde bilimsel yöntemlerle ortaya konulacağını beyan etti. Üç aylık periyotlarda alanlarda genel toprak özellikleri (pH, tekstür, organik madde, makro besin elementleri (N, P, K, Ca, Mg ), toprak solunumu, mikrobiyal solunum ve topraklardaki azot mineralleşme oranlarının ölçüleceğini ve kayıt edileceğini söyledi.

Güner arazinin tahsis edilmesine katkı sağlayan Orman Genel Müdürlüğüne ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğüne; deneme alanlarının tesisi ve dikimlerin yapılmasında göstermiş oldukları ilgi ve destekten dolayı Arhavi Orman İşletme Müdürü Özgür Aktaş ve proje çalışanlarından olan Arhavi Orman İşletme Şefi Volkan Çaloğlu’na katkılarından dolayı teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Toplantının sonunda deneme alanlarının hazırlanması ve dikimlerin yapılmasına katkı sağlayan Orman İşletme Müdürlüğü çalışanlarına ve katkı sağlayan özel sektör temsilcilerine Doç. Dr. Sinan Güner ve Arhavi Orman İşletme Şefi Volkan Çaloğlu teşekkür belgesi verdi.

arhaviorman-3-a

arhaviorman-1-a

arhaviorman-2-a


Paylas

About The Author

Comments are closed.