Monday 29th April 2024,
Arhavi – Arhavizyon

İTALYA’DAN, ŞAVŞAT’A ” SAKİN ŞEHİR” BELGESİ VERİLDİ…

EXPO 2015’e ‘Cittaslow’ Belgesi’ne başvuran Şavşat ilçesi belgeyi almaya hak kazandı. İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen belge töreninde ‘Sakin Şehir’ belgesi Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu ile İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’e sunuldu.

Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat Belediyesi tarafından 2014 yılında başvurulan ve “Sakin Şehir” olabilmek için birçok kriterin göz önüne alınarak incelenen Şavşat ilçesi bu incelemeler sonucunda kriterleri uygun bulunan Şavşat, “Cittaslow” belgesini almaya hak kazandı.

19 Haziran 2015’te İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen EXPO 2015’e “Cittaslow” belgesini almak üzere Şavşat ilçesi komitesi davet ilçemiz edildi. Organizasyona ilçeyi temsilen İlçe Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve Yazı İşleri Müdürümüz Filiz Özcan katıldı.

Programa katılmak üzere İtalya’ya giden kaymakam ve belediye başkanı hediye olarak götürdükleri Şavşat Evleri’ni komite başkanlarına takdim ettiler ve ilçe için hazırlanan “Cittaslow” belgesini teslim aldılar.

İlçe hakkında bilgi ve görüntülerin de katılımcılara aktarıldığı törende ilçeye gösterilen ilgi gözlerden kaçmadı.

Cittaslow Nedir?

İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ”yavaş şehir” anlamına geliyor.

1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya’nın Barolo kentinde ”Yavaş Yiyecek Birliği” oluşturuldu. 1989’da Paris’te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100’den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen ”Yavaş Şehir Hareketi”nin temeliyse 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı.

İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu.

Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor

Haber:Hayati Akbaş

savsat sakin sehir belgesi 1-a

savsat sakin sehir belgesi 2-a

savsat sakin sehir belgesi 3-a

savsat sakin sehir belgesi 4-a


Paylas

About The Author

Comments are closed.