Rize – Artvin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Barış Zaman, Gürcistan’ın Kuzeybatısında yer alan ve 1994 yılında bağımsızlığını ilan eden ancak bağımsızlığı sadece bazı ülkeler tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti’nde Türk firmalar tarafından hamsi katliamı yapıldığını, vatandaşın bu yıl ucuz hamsi yiyemeyeceğini söyledi.
Barış Zaman, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda Karadeniz’in hamsiye doyduğunu ancak bu durumun artık değiştiğini ifade etti.
Karadeniz’de havaların sıcak gitmesinin hamsi rekoltesini etkilediğini ancak asıl etkenin Abhazya’da kaçak yollarla yapılan hamsi avlanması olduğunu söyleyen Zaman, şöyle dedi: “Gürcistan’da ve ülkemizde küçük hamsi avlamak yasak. Avlayanlara yüksek cezalar veriliyor. 1994 yılında bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde böyle bir yasak, denetim söz konusu olmadığından ülkemizden bazı firmalar teknelerini kaçak yollarla bu ülkeye sokuyor ve büyük küçük demeden tüm hamsileri avlıyor. Hamsi Karadeniz’e açılmadan önce bir iki ay bu ülke kıyılarında konuşlanıyor. Hamsinin yavruladığı yerlerde yapılan bu bilinçsiz avlanma sonucu hamsi Karadeniz’e varamıyor. Avlanan balıklar yine aynı firmaların Abhazya’da kurduğu balık fabrikalarında balık yağı ve balık unu yapılıyor.”
Abhazya’da yapılan kaçak avlanmaların hamsi katliamına yol açtığını savunan Zaman, “Bu katliama acilen ‘dur denilmesi gerekiyor. Abhazya’daki bu katliam son iki yıldır sürüyor. Bugün Karadeniz’de bol balık göremiyorsak, ucuz balık yiyemiyorsak bunun en büyük nedenlerinden biri Abhazya’daki kaçak avlanmalardır. 12. Aya gireceğiz ama hala sularımızda istediğimiz seviyede hamsi yok. Olan hamsinin kilogram fiyatı da vatandaşın bütçesine göre değil. Ülkemizden 10 ile 20 arasında değişen tekneler kaçak yollarla gittiği Abhazya’da avlanarak hamsinin sonunu hazırlamıştır.” dedi.
Zaman, bu katliama ‘dur’ denilmemesi halinde vatandaşın bu yıl ve gelecek yıllarda da ucuz hamsi yiyemeyeceğini sözlerine ekledi.
Haber: Ajans53
Comments are closed.