Merhaba, 1966 yılında çekilmiş iki Arhavi fotoğrafı ile yine birlikteyiz. Fevzi Çakmak Caddesinin 1966 yılında çekilmiş fotoğrafına baktığımızda Orman Bölge Şefliği ve Ziraat Bankası binalarını görmekteyiz. Orman Bölge Şefliği binası şu an yok ve yerinde Orman İşletme binası durmakta. Babam Orman Bölge Şefi olduğu için 1966’dan 1978’e kadar bu binanın ikinci katındaki lojmanda uzun yıllar kaldım ve bu yüzden bu caddedeki değişiklikleri çok iyi bilirim. Orman Bölge Şefliği Binası tip proje olduğundan şu an Hopa’da bu binanın aynısının olduğunu zannediyorum.
Türkiye’nin hiçbir yerinde Arhavi’deki gibi Ziraat Bankası binasının olmadığını ve Arhavi Yemişlik Mahallesi doğumlu Ziraat Bankası Mimarı Hayrettin Güven’in bu projeyi çizip Arhavi’deki farklı olsun diye o dönemde uygulattığını biliyor muydunuz? Fotoğraf çekildiğinde Ziraat Bankasının inşaatı daha bitmediğinden, faaliyette değil. Aynı zamanda Ziraat Bankası binası Arhavi’deki ilk kaloriferli binadır. Bu binanın bakır bir maketi yine aynı cadde üzerinde bulunan adını hatırlayamayacağım bir bakırcının vitrininde duruyordu ve her gün önünden geçerken, makete durup dakikalarca bakardım.
Caddedeki diğer evler yıkılmış ve şu an hepsinin yerine apartmanlar yükseliyor.
Yine bir sahil fotoğrafı, Hopa limanı için sahilden daha çakıl alınmadığımdan yol ile deniz arasına duvar yapılmamış. Fotoğraf eski Belediye binasının önündeki havuzlu bahçeden çekilmiş. Aziz Baba otobüsü yine yolcu bekliyor. Sahil yolu inşaatı yeni başlamış ve Kabirse deresine kadar açılmış. Derenin üstünde bir asma köprü vardı ve kalıntıları her iki yakada halen duruyor. Yazları o köprüden geçip daha sonraları Sami’nin parkı diye adlandırılan Lağata’da denize girerdik. Eski sahil yolu geçmeden önce harika bir plajdı. Lağata’ya Galata diyenler de var, yalnız ‘ G ‘ harfini gırtlaktan bastırarak söylüyorlar. İstanbul Galata ile ilgili bir yazıda okumuştum ‘ Galata ‘İtalyanca denize inen yol anlamına geliyor. Fotoğrafta Çay fabrikası inşaatı daha başlamamış ve kuru çay üretimi şu an Çay fabrikasının sahil tarafındaki çay atölyelerinde yapılıyor. Sağda deniz kıyısında Öğretmen Asım Şalap’ın evi, en uç kısım da görülüyor.
Yine eski Arhavi fotoğraflarında buluşmak dileğiyle.
M.Kemal Özyurt arkabis@e-kolay.net
Comments are closed.